Waterdael aardgasvrij-klaar

Aardgasvrij, dat doen we wijk voor wijk

In Someren gaan we de aankomende jaren aan de slag om minder energie te gebruiken en stappen we over naar schone energie. Dat doen we als gemeente samen met onze inwoners. Op deze pagina hebben we het over de stappen die we nemen. We focussen in eerste instantie op de buurt Waterdael I en II. Hoe stappen we over op schone energie? Wat gebeurt er al in de wijk? En wat kunt u zelf doen?

We maken de gemeente Someren niet in één keer aardgasvrij. Dat doen we wijk voor wijk. We kijken samen met de bewoners naar de duurzame opties voor warmte in de buurt. Samen met de bewoners en eventuele bedrijven werken we aan een wijkuitvoeringsplan. We stappen dus niet zomaar over, maar we maken een plan dat de overstap op termijn mogelijk maakt. Dat doen we op een manier die past bij de buurt.

Waar staan we nu?

Transitievisie Warmte

In 2021 heeft de gemeente een visie voor de warmtetransitie vastgesteld. Daarin staat hoe de verschillende wijken en buurten in 2050 het best verwarmd kunnen worden. Bijvoorbeeld met een warmtenet of door individuele warmtepompen. In de visie staat ook uitgelegd in welke wijken we het beste kunnen beginnen. Ook staat hierin omschreven dat we altijd eerst zullen focussen op energie besparen voor we naar een andere bron van warmte overstappen. Op deze manier heeft de woning minder warmte nodig.

Wijkuitvoeringsplan

Om de transitievisie concreter te maken, werkt de gemeente in 2024 aan een wijkuitvoeringsplan voor Waterdael I en II. Daarin beschrijven we de concrete acties en doelstellingen voor de aankomende jaren. Ook delen we tips en inspiratie zodat wijkbewoners hiermee aan de slag kunnen. Dit plan maken we samen met inwoners en met organisaties die bij de buurt betrokken zijn. Zo komen we tot een plan dat past bij de buurt.

Nieuwsbrief Waterdael I en II

Wilt u op de hoogte blijven van waar de gemeente mee bezig is rondom duurzaamheid, de energietransitie en hernieuwbare warmte in de buurt Waterdael I en II? Meld u dan via onderstaande knop aan voor de digitale nieuwsbrief “Waterdael I en II Aardgasvrij-klaar in 2030”. Ook als u niet in Waterdael woont maar wel geïnformeerd wilt worden over deze wijkgerichte aanpak naar aardgasvrij wonen, bent u van harte welkom.

Wat kan ik zelf doen?

Niet alleen de gemeente is bezig met de stap richting aardgasvrij. Ook veel inwoners maken stappen om hun huis energiezuinig te maken of zelfs al van het aardgas af te halen. Wilt u ook aan de slag? Hieronder vindt u meer informatie over de eerste stappen die u al kunt zetten.

Informatie verzamelen

Bijeenkomsten voor Waterdael I en II

In Waterdael I en II organiseren we regelmatig bijeenkomsten. Daar geven we meer informatie over wat u kunt doen om uw woning energiezuinig te maken en hoe u dat kunt financieren. Geplande bijeenkomsten zijn de komende tijd de volgende:

7 mei 2024 “Een stappenplan voor energiezuinig wonen”
Tijdens deze bijeenkomst lopen we de verduurzamingsplannen van een aantal inwoners door. We bekijken in wat voor huis zij wonen en welke stappen zij willen nemen om hun woningen energiezuinig te maken. Daarvoor lopen we het hele proces dat zij hebben doorlopen door: van een eerste woningscan tot het maken van een concreet en betaalbaar duurzaamheidsplan.

Na de zomervakantie “De financiering van energiezuinig wonen”
Deze bijeenkomst gaat over de verschillende opties om energiebesparende maatregelen te betalen. We gaan tijdens deze avond in op de subsidies en leningen die beschikbaar zijn en welke voorwaarden hieraan zijn gekoppeld. Op die manier kunt u uw verduurzamingswensen op een slimme manier vormgeven, zodat dit voor u financieel zo gunstig mogelijk uitkomt.

Informatiebijeenkomsten van het Energiehuis Slim Wonen

Niet alleen de gemeente organiseert bijeenkomsten, ook het Energiehuis Slim Wonen organiseert regelmatig themabijeenkomsten in de regio. Deze gaan over allerlei onderwerpen rondom duurzaam wonen. Bijvoorbeeld over isoleren en ventileren, de warmtepomp, energie besparen of zonnepanelen. Op de site van het EnergieHuis Slim Wonen kunt u zien welke themabijeenkomsten staan ingepland.

Het Energiehuis Slim Wonen

Het EnergieHuis Slim Wonen is het energieloket van onze gemeente. De energiecoaches van het Energiehuis Slim Wonen staan voor jou klaar om onafhankelijk voorlichting te geven over energie besparen en het verduurzamen van jouw woning. Het Energiehuis Slim Wonen is actief betrokken bij het aardgasvrij-klaar maken van Waterdael I en II. Kijk eens op www.energiehuisslimwonen.nl/someren, of kom eens langs tijdens één van onze inloopspreekuren of plan een huisbezoek in. Het Energiehuis Slim wonen is ook dagelijks telefonisch bereikbaar via 0492 792 144