Help uw buurt veiliger te maken met een WhatsApp-alertgroep

Geplaatst op woensdag 19 december 2018
Verkeersbord WhatsApp buurtpreventie

In de gemeente Someren ontstaan steeds meer initiatieven waarbij inwoners met een WhatsApp-groep de buurt veiliger proberen te maken. Wanneer bewoners een WhatsApp-groep gebruiken voor de extra sociale controle op verdachte situaties noemen we dat een WhatsApp-alertgroep. De gemeente en de politie juichen het initiatief van deze groepen van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. Dit ondersteunen wij vanuit de gemeente en politie van harte!

Folder oprichten WhatsApp-alertgroep

Bij het Klant Contact Centrum van de gemeente zijn gratis folders af te halen over het oprichten en over de spelregels van een WhatsApp-alertgroep. Er zijn ook stickers ontworpen die de deelnemers kunnen plaatsen op de raam, deurpost of brievenbus. Met deze sticker kunnen deelnemers laten zien dat ze lid zijn van een WhatsApp-alertgroep in hun buurt.

Deel uw initiatief met ons

Gemeente en politie zijn graag op de hoogte van de initiatieven rondom WhatsApp-alertgroepen. Bent u als coördinator al actief in een WhatsApp-alertgroep? Of gaat u er binnenkort een starten? Laat dit ons dan weten via WhatsAppalertgroep@someren.nl met vermelding van de namen en telefoonnummers van de twee coördinatoren van uw alertgroep.

Borden

De gemeente kiest ervoor om ook borden beschikbaar te stellen voor wijken waar WhatsApp-alertgroepen actief zijn. De verkeerskundige van de gemeente bepaalt de locaties. Een verzoek voor borden, met toevoeging situatieschets en foto’s locaties, in uw wijk kunt u indienen via gemeente@someren.nl.

Tips gebruik WhatsApp-signaleringsgroep

Ziet u iets verdachts in uw buurt? Gebruik dan de SAAR-volgorde:

  • S = Signaleer
    • Personen: Huidskleur/postuur/lengte/haar(dracht)/baard, snor, bril/tattoos/kleding/overige opvallende kenmerken
    • Voertuigen: kenteken/merk/type/kleur/vorm/opschrift/overige opvallende kenmerken
  • A = Alarmeer de politie via 112
  • A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-alertgroep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 112 heeft gebeld.)
  • R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.