Maatregelen om uw vee te beschermen

Geplaatst op donderdag 12 mei 2022
wolf

Op dinsdag 10 mei zijn er in een weiland tussen Someren en Heeze een dode koe en enkele gewonde koeien gevonden. Vermoedelijk heeft een wolf dit gedaan. De schokkende vondst is gemeld bij BIJ12, de uitvoeringsdienst van de provincie Brabant.

Of dit ook echt een wolf is geweest, is pas over enkele weken duidelijk. Ook is dan bekend om welke wolf het gaat; de wolf waarvan wij dachten dat deze in Duitsland verblijft of een andere wolf.

Heeft u zelf vee?

Dan kunt u het volgende doen:

  • Als u een nachtverblijf heeft voor uw dieren, is het verstandig ze daar onder te brengen. Wolven jagen bij schemering en in de nacht.
  • Als u geen nachtverblijf heeft, plaats dan uw dieren in een wolfwerend raster. Dit raster moet minstens 120 cm hoog zijn, geen gaten hebben die groter dan 20 cm zijn en er moet bovenal minimaal 4,5 kV op staan. De rasters kunt u aanvragen bij BIJ12.
    Kijk voor meer informatie op www.bij12.nl.
  • Controleer minimaal een keer per dag uw dieren. Controleer ook of uw afrastering nog in orde is. Wolven zijn slimme dieren die gemakkelijk zwakheden in de afrastering vinden.
  • Wilt u andere preventieve maatregelen gaan gebruiken, zoals het inzetten van bewakingsdieren? Neem dan contact op met een deskundige: www.canineefficiency.com

Lees ook: Wolfwerend raster tot 150 cm vergunningsvrij

Vergoeding dode dieren door wolf

Treft u toch dode dieren aan in uw wei en vermoedt u dat een wolf de dader is? Meld dit dan binnen 24 uur bij het meldpunt van BIJ12, tel. (085) 486 22 22. Een taxateur van BIJ12 komt dan een DNA-test afnemen. Mocht na onderzoek blijken dat daadwerkelijk een wolf uw vee gedood heeft, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Kijk voor meer informatie op www.bij12.nl. Wees daarna voorbereid dat een wolf altijd terugkomt naar plekken waar hij succes heeft gehad. Neem dus (alsnog) goede maatregelen.

Ziet u een wolf?

De wolf is van nature een schuw dier. Ziet u hem toch, dan kunt u een melding doen op www.waarneming.nl of www.wolveninnederland.nl

Meer informatie

Kijk eens op www.brabant.nl of www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over het leefgebied en gedrag van de wolf.