Meer groen in Someren

crocussen

Beautiful violet crocus flowers blooming in the park

Gemeente Someren zet zich in voor meer planten en dieren in onze dorpen. Biodiversiteit is belangrijk voor de natuur en het evenwicht daarin. We willen meer verschillende planten en dieren een plek geven in onze gemeente.

Dit gaan we doen door een speciaal kruidenmengsels te zaaien en stinzenbollen te plaatsen. Stinzenbollen is een verzamelnaam voor voorjaarsbloemen. Het kruidenmengsels is speciaal voor de gemeente Someren samengesteld en heeft een divers aanbod aan soorten en hun eigenschappen. Hierdoor wordt het voor soorten zoals bijen, vlinders, hommels en vogels makkelijker en aantrekkelijker om zich te vestigen op de locatie. We gaan deze mengsels door het hele dorp verspreiden, zodat de soorten meer nieuwe leefomgevingen krijgen. Het kruidenmengsel bloeit van april tot november en blijft jarenlang groeien.

Bosselerstraat en Geldestraat

Op plekken zoals de Bosselerstraat en Geldestraat gaan we dit kruidenmengsel combineren met voorjaarsbloemen. Deze plekken worden maar 1 á 2 keer per jaar gemaaid, zodat planten en dieren genoeg ruimte krijgen.

Grebbe

Langs het fietspad tussen de Keizerstraat en Grebbe gaan we voorjaarsbloemen onder het gras planten. In de zomermaanden zullen we vaker maaien.

Groote Hoeven, Boerenkamplaan en Gildewijk

Groote Hoeven, Boerenkamplaan en Gildewijk worden ingezaaid met kruidenmengsels en ook hier wordt maar 1 á 2 keer per jaar gemaaid, zodat er meer planten en dieren kunnen leven.

We verwachten dat dit zorgt voor meer variatie in de natuur dan de saaie, kort gemaaide grasvelden. Sommige planten zullen afsterven, maar er komen andere voor in de plaats, zodat er het hele jaar door wat te zien is.

We hopen dat deze bloemen en planten de natuur in Someren verrijken en dat bewoners genieten van een natuurrijker dorp. Samen werken we aan een mooier en gevarieerder Someren.