• Home
  • Home
  • Nieuws
  • Sluiting woning, bijgebouwen en bijbehorend erf Bergdijk

Sluiting woning, bijgebouwen en bijbehorend erf Bergdijk

Pillen met de tekst 'no drugs'

De politie heeft op woensdag 5 juni 2024 een XTC-laboratorium en een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen bij een perceel aan de Bergdijk te Someren. Burgemeester Blok heeft daarom besloten dat deze locatie op vrijdag 21 juni 2024 gesloten moet worden voor de duur van 12 maanden.

Damoclesbeleid

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet heeft de burgemeester de bevoegdheid om drugshandel te bestrijden, door middel van het opleggen van een last onder bestuursdwang bij drugspanden. In de praktijk betekent dit dat er wordt overgegaan tot feitelijke sluiting. Het gaat in dit geval om het aantreffen van verdovende middelen uit Lijst I en II van de Opiumwet. Het doel hiervan is het stoppen van drugshandel en -productie om de openbare orde onmiddellijk te herstellen. De burgemeester past het Damoclesbeleid toe ter bescherming van de openbare orde, het woon- en leefklimaat en de brandveiligheid. De gemeente Someren hanteert het Damoclesbeleid sinds 17 juli 2014.

Hekken en verzegeld

De sluiting van een woning, de bijgebouwen en het erf betekent dat niemand het perceel in die periode mag gebruiken. Het terrein wordt met hekken afgeschermd en verzegeld. Burgemeester Blok legt uit dat dit nodig is om de openbare orde te handhaven. “Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in onze gemeente. In een veilige gemeente horen vanzelfsprekend geen drugslabs thuis. Met de sluiting wil ik daarom ook een signaal afgeven richting criminelen: dit tolereren wij niet!”, aldus de burgemeester.