Volmacht

Als u op 23 mei 2019 niet zelf kunt stemmen kunt u iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. De persoon die uw stem uitbrengt moet zelf ook mogen stemmen voor het Europees Parlement. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Een onderhandse volmacht kunt u gebruiken als u iemand wilt machtigen die De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Someren woont en ook een stempas heeft ontvangen.

  • Vul op de stempas van de verkiezing waarvoor u iemand wilt machtigen de achterkant in. U geeft dan een onderhandse volmacht
  • De gemachtigde kan deze volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij of zij moet dus zelf ook mogen stemmen.
  • Een gemachtigde mag per verkiezing niet meer dan twee machtigingen aannemen
  • U kunt iemand machtigen tot en met de dag van de verkiezingen
  • Let op: de gemachtigde heeft uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs nodig! Voor de verkiezingen geldt dat uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn

Schriftelijke volmacht

U kunt ook schriftelijke volmacht aanvragen. Dit doet u als u iemand wilt machtigen die niet in Someren woont of als u geen identiteitsbewijs heeft. U kunt een schriftelijke volmacht aanvragen door het invullen van het formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen. (pdf, 211 kB) 

Dit schriftelijke verzoek voor stemmen met volmacht moet uiterlijk maandag 20 mei 2019 ontvangen zijn door de gemeente.

Overige informatie