Volmacht

Als u op 20 maart 2019 niet zelf kunt stemmen (bijvoorbeeld door andere verplichtingen of ziekte) kunt u iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. De persoon die uw stem uitbrengt moet zelf ook mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en/of de waterschapsverkiezingen. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van uw stempas geeft u de onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen. Deze volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij of zij moet dus zelf ook mogen stemmen. Let op: de gemachtigde heeft uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs nodig! Voor de verkiezingen geldt dat uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Wilt u een andere kiezer voor beide stemmingen (Provinciale Statenverkiezingen én waterschapsverkiezingen) machtigen? Dan moet u op beide stempassen de achterkant invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet dan zelf ook voor beide stemmingen gaan stemmen. Belangrijk is dat de gemachtigde per stemming niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen.
De gemachtigde kan tevens alleen voor hetzelfde waterschap een stem uitbrengen, als waar hij/zij voor gerechtigd is.

Schriftelijke volmacht

U kunt ook schriftelijke volmacht aanvragen. Dat doet u door het invullen van (een van) onderstaande formulieren:

Dit schriftelijke verzoek voor stemmen met volmacht moet uiterlijk 15 maart 2019 ontvangen zijn.

Overige informatie