Machtigen

Als u tijdens de Tweede Kamerverkiezing niet zelf kunt stemmen (bijvoorbeeld door andere verplichtingen of ziekte) kunt u iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. De persoon die uw stem uitbrengt moet zelf ook mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van uw stempas geeft u de onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen. Deze volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij of zij moet dus zelf ook mogen stemmen. Let op: de gemachtigde heeft uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs nodig! Voor de verkiezingen geldt dat uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Schriftelijke volmacht

U kunt ook schriftelijke volmacht aanvragen. Dat doet u door het invullen van het formulier schriftelijke volmacht (pdf, 25 kB) . Dit schriftelijke verzoek voor stemmen met volmacht moet uiterlijk 12 maart 2021 ontvangen zijn bij de gemeente Someren.

Bekijk ook