75 jaar bevrijding

Vier mee: 75 jaar bevrijding in Nederland

Op 20 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Someren werd bevrijd. In de aanloop hiervan worden mooie evenementen georganiseerd. We hebben daarom september 2019 uitgeroepen tot feestmaand 75 jaar bevrijding. Want we kunnen de gebeurtenissen niet zomaar voorbij laten gaan!

Activiteiten

Za 7-9: Herdenking '75 jaar bevrijding Lierop'

Op 21 september 1944 werd Lierop bevrijd. Met basisschoolleerlingen wordt hierbij in de week van 2-8 september stilgestaan. Op zaterdag 7 september wordt dit bovendien herdacht in de Koepelkerk en bij het Frank Doucette monument in de Frank Doucettestraat. Burgemeester Dilia Blok is hierbij aanwezig en houdt een toespraak.

Frank Doucette, een Amerikaanse vliegenier, werd door trieste omstandigheden de bekendste persoon uit het onderduikerskamp Dennenlust in de Moorselse bossen. Komende vanuit de bossen sneuvelde hij vlak voordat Lierop werd bevrijd. In Lierop is een straat naar hem vernoemd en om de 5 jaar vindt daar bij het Frank Doucettemonument een herdenking plaats.

Wanneer: zaterdag 7 september
Waar:

  • 18.30 uur: Herdenkingsviering in de Koepelkerk Lierop
  • 19.30 uur: Plechtige herdenking bij het Frank Doucettemonument in de Frank Doucettestraat

Entree: gratis
Meer informatie: www.deathvalleydepeel.nl

Vr 13-9: Lezing Vliegveld Venlo en Wehrmachthuisjes in WO-II

Het bestaan van de Wehrmachthuisjes, zoals die in Someren-Heide en omgeving, is onlosmakelijk verbonden met de operaties van Duitse nachtjagers. Deze nachtjagers waren namelijk aangewezen op zoeklichten om in de nachtelijke duisternis Britse bommenwerpers te onderscheppen. De ontwikkeling van boordradar stond immers nog in de kinderschoenen.

Drs. Marcel Hogenhuis beschrijft in een boeiende lezing zowel de historie van Fliegerhorst Venlo als de ondersteunende rol van Flakscheinwerfer Regiment 1 met haar zoeklichten. In de presentatie zit veel, niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal waaronder ook unieke, originele kleurenfoto’s. Het is het verhaal van een gruwelijke luchtstrijd waarvan nu nog enkele Wehrmachthuisjes, maar vooral veel oorlogskerkhoven stille getuigen zijn.

Wanneer: vrijdag 13 september van 20.00 uur - 22.00 uur
Waar:
Heidehof, Kerkendijk 126A in Someren-Heide
Entree:
gratis
Meer informatie: Nieuwsbericht Lezing: Vliegveld Venlo en Wehrmachthuisjes in WO-2

Za 14-9: Bevrijdingsconcert Muziekvereniging Somerens Lust en fanfare-orkest Muziekvereniging Excelsior uit Bergambacht

Er vindt een muzikale uitwisseling plaats tussen Muziekvereniging Somerens Lust en het fanfare-orkest van Muziekvereniging Excelsior uit Bergambacht. Dankzij onze burgemeester Dilia Blok heeft Someren een speciale band met de gemeente Krimpenerwaard, waartoe Bergambacht behoort. Daarom deze unieke uitwisseling, die op 14 september plaats vindt.

Na afloop zal een speciaal geformeerde Big Band (met leden uit de hele gemeente) muziek uit de oorlogsjaren ten gehore brengen, onder meer van de Andrew Sisters. Dit zal na afloop van het concert gebeuren tijdens een informeel samenzijn in de foyer van de Ruchte.

Wanneer: zaterdag 14 september om 20.00 uur
Waar: De Ruchte, Someren
Entree: gratis
Meer informatie: www.somerenslust.nl

Do 19-9: Ontsteken Bevrijdingsvuur

Op 19 september om 18.30 uur wordt in Asten het bevrijdingsvuur ontstoken als start voor de herdenking van de bevrijding van de 6 Peelgemeenten en het Limburgse Meijel. Hierna wordt het vuur door een lopersgroep van ’t Jasper Sport Atletiek naar het Vredesmonument aan het Speelheuvelplein in Someren gebracht. Onder begeleiding van de Fanfare Someren-Heide, het Sint Joris Gilde en een groep veteranen wordt het vuur daar rond 21.00 uur verwelkomd. Burgemeester Blok zal hierbij een toespraak houden. We sluiten af met koffie, thee en fris. Voor de geïnteresseerden is er voorafgaand aan de ceremonie rond 20.15 uur een lezing over de bevrijding in het protestants kerkje.

Wanneer: donderdag 19 september vanaf 20.45 uur
Waar:
Vredesmonument Speelheuvelplein, Someren
Entree:
gratis
Meer informatie: www.deathvalleydepeel.nl

Za 21-9: Open Dag Wehrmachthuisje

Het Wehrmachthuisje in Someren-Heide is de laatste jaren gerestaureerd en voorzien van informatie over de historie ervan. Er is zoveel mogelijk getracht de beleving van destijds terug te brengen. Om die reden is pas geleden een origineel Duits zoeklicht geplaatst.

Tijdens de Open Dag zullen er diverse vrijwilligers aanwezig zijn die vragen kunnen beantwoorden en kunnen uitweiden over de restauratie. Dit kan onder het genot van een drankje en live muziek. Ook voor de kinderen zijn er diverse activiteiten die dag.

Wanneer: zaterdag 21 september van 11.00 uur – 17.00 uur
Waar: Wehrmachthuisje, Kerkendijk Someren-Heide
Entree: gratis
Meer informatie: www.wehrmachthuisje.nl

Tentoonstelling STILLLEVEN 'Peetmoeder van de veteranen'

22 september 1944. Someren was al bevrijd, maar er werd nog fel gestreden bij Sluis 11, anderhalve kilometer verderop. Engelse bevrijders vielen aan met grof geschut; de Duitsers verdedigden hardnekkig. Tijdens het opruimen van de schade aan het huis van de familie Kruijf aan de Slievenstraat raakt dochter Marietje (13) zwaargewond door een granaat. Als een wonder overleeft ze dit drama.

Dit is één van de 75 persoonlijke, levensveranderende verhalen die door Brabant Remembers is opgetekend. Kunstenaar Rocco Verdult uit Eindhoven heeft van alle verhalen verschillende STILLLEVENS gemaakt. In de vorm van een maquette worden de indrukwekkende, soms gruwelijke, gebeurtenissen uitgebeeld. Zo ook dat afschuwelijke moment in Someren, waardoor het leven van Marietje Kooistra-Kruijf nooit meer hetzelfde zou zijn.

Het STILLLEVEN “Peetmoeder van de veteranen” over Marietje Kooistra is de hele maand september te zien in het gemeentehuis van Someren.

Wanneer: de hele maand september op ma t/m do van 8.30 uur - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur - 12.30 uur
Waar: gemeentehuis, Wilhelminaplein 1 Someren
Entree: gratis
Meer info: www.brabantremembers.com

Fietstocht bevrijdingsroute Someren

Stichting Someren Natuurlijk/VVV Someren heeft in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding een fietstocht uitgezet langs een aantal memorabele plekken in Someren die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

De fietstocht is 40 km lang en neemt u mee naar verschillende gedenkwaardige plekken in Someren. Natuurlijk kunt u de fietsroute ook opknippen in delen.

U vindt de gratis fietsroute en meer informatie op www.deathvalleydepeel.nl/routes. U kunt de route ook afhalen bij het VVV.

Death Valley De Peel

Het project Death Valley De Peel is in 2019 en 2020 de kapstok waaraan meer dan 150 herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in De Peel zijn opgehangen. Veel van die activiteiten zijn gelieerd aan het samenwerkingsprogramma Death Valley De Peel, geïnitieerd en aangejaagd door Museum Klok & Peel in Asten.

De 6 Peelgemeenten Someren, Asten, Helmond, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek hebben met financiële ondersteuning een belangrijke aanzet gegeven om het project te realiseren. In de 6 Peelgemeenten, die samenwerken binnen het Innovatiehuis De Peel, wonen samen meer dan 220.000 inwoners. Ook Brabant Remembers, vfonds en meer dan 50 organisaties spelen in De Peel een grote rol in het project. We werken samen om de verhalen door te vertellen uit De Peel, Brabant en Nederland.

Speciaal voor de herdenkingsjaren is er, naast de activiteiten, ook een overzichtstentoonstelling over De Peel in oorlogstijd ontwikkeld, zijn er bijzondere (fiets)routes gerealiseerd, is er een Peelbreed educatieprogramma opgetuigd en is er een verhalenboek uitgegeven. De routes, het educatieprogramma en het boek zijn ook na 2020 beschikbaar.

Alle informatie is te vinden op www.deathvalleydepeel.nl.