75 jaar bevrijding

Vier mee: 75 jaar bevrijding in Nederland

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de aanloop hiervan worden nu al mooie evenementen georganiseerd. Zo ook in de gemeente Someren. We hebben daarom september 2019 uitgeroepen tot feestmaand 75 jaar bevrijding. Want we kunnen de gebeurtenissen niet zomaar voorbij laten gaan!

Schrijf alvast in uw agenda:

Overzicht van evenementen in het kader van 75 jaar bevrijding
Datum evenementOmschrijving
Maandag 2 t/m zondag 8 septemberHerdenking in Lierop + activiteiten voor de basisschoolleerlingen Lierop
Zaterdag 7 septemberHerdenking van de 75-jarige bevrijding om 18.30 in Koepelkerk Lierop
Zaterdag 14 septemberBigband Groot Someren + uitwisselingsconcert Krimpenerwaard en Somerens Lust in de Ruchte
Donderdag 19 septemberFakkeltocht, start in Asten
Vrijdag 20 en zaterdag 21 septemberOpening + open dag wehrmachthuisje
SeptemberMonumentenfietstocht Someren Natuurlijk
SeptemberTentoonstellen van stilleven Marietje Kooistra op het gemeentehuis
Donderdag 17 oktober    Film Oorlogsgeheimen voor basisschoolkinderen


Kijk op www.deathvalleydepeel.nl voor alle activiteiten in deze regio.

Death Valley De Peel

Het project Death Valley De Peel is in 2019 en 2020 de kapstok waaraan meer dan 150 herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in De Peel zijn opgehangen. Veel van die activiteiten zijn gelieerd aan het samenwerkingsprogramma Death Valley De Peel, geïnitieerd en aangejaagd door Museum Klok & Peel in Asten.

De 6 Peelgemeenten Someren, Asten, Helmond, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek hebben met financiële ondersteuning een belangrijke aanzet gegeven om het project te realiseren. In de 6 Peelgemeenten, die samenwerken binnen het Innovatiehuis De Peel, wonen samen meer dan 220.000 inwoners. Ook Brabant Remembers, vfonds en meer dan 50 organisaties spelen in De Peel een grote rol in het project. We werken samen om de verhalen door te vertellen uit De Peel, Brabant en Nederland.

Speciaal voor de herdenkingsjaren is er, naast de activiteiten, ook een overzichtstentoonstelling over De Peel in oorlogstijd ontwikkeld, zijn er bijzondere (fiets)routes gerealiseerd, is er een Peelbreed educatieprogramma opgetuigd en is er een verhalenboek uitgegeven. De routes, het educatieprogramma en het boek zijn ook na 2020 beschikbaar.