Ramp en crisis

Als u de sirene hoort, is er iets aan de hand. Dit kan van alles zijn, zoals gevaarlijke stoffen die zijn vrijgekomen bij een brand of een zwaar ongeval. Ga meteen naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio of tv op Omroep Brabant en wacht verdere instructies af.

Informatiekanalen

  • Omroep Brabant radio: etherfrequentie FM 87.6, kabelfrequentie FM 92.9
  • Teletekstpagina 112 van Omroep Brabant tv

Maandelijks proefalarm

Elke eerste maandag van de maand is er een proefalarm. De test begint om 12.00 uur en duurt ongeveer anderhalve minuut. Dit is nodig om na te gaan of de apparatuur goed werkt.

NL-Alert

Via NL-Alert informeert de overheid u over een noodsituatie in uw directe omgeving. NL-Alert is een extra alarmmiddel. Is er een grote ramp, dan hoort u ook gewoon de sirene.

Meld u aan voor NL-Alert. U krijgt dan een bericht op uw mobiele telefoon. In dit bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen.

Risicokaart

Risicosituaties die kunnen leiden tot rampen en crises, zijn inzichtelijk gemaakt op de Risicokaart. Deze informatie kunt u raadplegen via www.risicokaart.nl (deze site is het beste zichtbaar op uw laptop of computer). Wilt u zien welke mogelijke risicosituaties er bij u in de buurt zijn, ga dan naar de kaartviewer van de Risicokaart.

Voor adviezen over wat u kunt doen als er iets gebeurt of hoe u makkelijk een noodpakket kunt samenstellen, kunt u terecht bij www.denkvooruit.nl.

Stormschade en wateroverlast

Wie bel je bij hevige regenval en storm?

  • Bij acuut gevaar of spoed belt u het alarmnummer 112.
  • Is er geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met de gemeente.