Coronavirus (COVID-19)
Op deze pagina vindt u informatie over het Coronavirus.
Update: dinsdag 15 december 2020
- Overzichtspagina waar u terecht kunt met uw vragen (pdf, 260 kB)
- Houd 1,5 meter afstand
- Vermijd drukte
- Werk zoveel mogelijk thuis
- Was vaak je handen
- Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis. Ben je ook benauwd en/of heb je koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven
- Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes
Nieuwsberichten
15-12: nieuwe lockdown tot en met 19 januari 2021
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een uitgebreid overzicht van alle maatregelen (pdf, 101 kB) .
3-12: Noodverordening voor Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost ingetrokken
De veiligheidsregio heeft met ingang van 1 december de Noodverordening VRBZO ingetrokken.
1-12: In thuisquarantaine? Waar kunt u in Someren terecht voor hulp
Als u in (thuis)quarantaine zit loopt u tegen praktische zaken aan, zoals boodschappen doen en de kinderen naar school brengen. Het lukt niet altijd om hierbij hulp in uw omgeving te regelen. Hier leest u welke ondersteuning er in de gemeente Someren voor u is. Deze informatie kunt u ook als folder thuis ontvangen. Bel hiervoor naar (0493) 494 888. Of haal de folder op bij de meeste supermarkten. Hij zit dan in de folder van de Rijksoverheid.
Boodschappen, medicijnen en eten
U kunt online boodschappen bestellen of mensen in uw omgeving vragen boodschappen voor u te doen. Medicijnen kunt u ook thuis laten bezorgen. Lukt dit niet? Kijk dan in bijgevoegde folder voor oplossingen of neem contact op met Onis Welzijn, tel. (0493) 441 233 of via www.oniswelzijn.nl (zoek op corona). U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Someren, tel. (0493) 494 888.
Als u thuis niet in quarantaine kunt
Kunt u thuis niet in quarantaine vanwege bijvoorbeeld een huisgenoot met een hoog gezondheidsrisico? Neem dan contact op met de gemeente, tel. (0493) 494 888 en kies optie ‘1’. U krijgt dan een Wmo consulent aan de lijn, die met u meedenkt.
Zorg en ondersteuning thuis
Heeft u ondersteuning nodig voor zorg? Neem dan contact op met uw huisarts en/of zorgverzekeraar of bel de gemeente Someren, tel. (0493) 494 888 en kies optie ‘1’. Dit kan natuurlijk altijd, dus ook buiten de quarantaine periode.
Inkomen
Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Neem dan contact op met:
- Senzer, tel. (0492) 582 444 of www.senzer.nl voor de aanvraag van de TOZO-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling Zelfstandige ondernemers)
- Onis Welzijn hulp bij schulden en formulieren: hulpbijschulden@oniswelzijn.nl of bel: (0493) 441 234
- KVK Coronaloket: tel. (0800) 2117 voor ondernemers
- Steunpunt Coronazorgen: www.steunpuntcoronazorgen.nl
Onderhoud contacten
Blijf contact houden met vrienden, familie en collega’s via sociale media, e-mail, chat of telefoon. In bijgaande folder van Rijksoverheid staan meerdere hulp- en luisterlijnen vermeld. In Someren kunt u contact opnemen met de bellijn van Onis ‘Praatje met een Maatje’ over van alles en nog wat. Bereikbaar: maandag t/m zondag van 10.00–20.00 uur: tel. (0493) 441 233.
Neem contact op met de Dorpsondersteuners
De dorpsondersteuners zijn er voor u. Ook nu de coronamaatregelen gelden Ze zijn heel goed bereikbaar. Neem dus gerust contact op als u een ondersteuningsvraag heeft en niet precies weet waar u moet beginnen met zoeken. Dit is geheel kosteloos.
Er zijn meerdere dorpsondersteuners actief:
- Lierop: Marieke Linders, dorpsondersteuner@lieropleeft.nl / (06) 53 66 81 50
- Someren-Eind: Cindy Manders, dorpsondersteuner@someren-eind.nl / (06) 19 22 11 88
- Someren-Dorp: Loes van der Weerden, l.vanderweerden@oniswelzijn.nl / (06) 24 84 45 36
- Someren-Heide: Judith Bleekman, dorpsondersteuning@someren-heide.nl / (06) 40 43 43 50
Kijk voor meer informatie op www.zosomeren.nl/dorpsondersteuning.
30-11: vanaf 1 december mondkapjes verplicht
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.
Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens
De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.
Onderwijs
In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.
Contactberoepen en zorgverleners
Bij contactberoepen is de 1,5 metermaatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen.
Uitzonderingen
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.
De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. Op basis van de tijdelijke coronawet heeft het Parlement zeven dagen om zich over deze regelingen te buigen. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor 3 maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.
16-10: Wanneer laat je je testen bij de GGD?
Bekijk de folder van de GGD: "Corona stopt bij jou". Hierin vind je o.a. informatie wanneer je je het beste kunt laten testen en hoe de uitslag verder verloopt.
- Folder Corona stopt bij jou (pdf, 1.762 kB)
7-10: Gewijzigde openingstijden vanaf maandag 12 oktober
Vanwege de coronacrisis is het gemeentehuis vanaf maandag 12 oktober in de middag gesloten.
De openingstijden zijn:
- Maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 uur
- Maandagavond van 17.00-20.00 uur
Telefonische bereikbaarheid blijft ongewijzigd
-
maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
7-10: Mondmasker dragen in gemeentehuis verplicht
Heeft u een afspraak in het gemeentehuis, dan bent u verplicht een mondmasker te dragen. In het publieksgedeelte van het gemeentehuis dragen zowel de medewerkers als de bezoekers een mondkapje. Ook als u een afspraak hebt in de back office en via het publieksgedeelte binnenkomt, draagt u in daar een mondkapje. Achter de contactschermen in de front office dragen de medewerkers geen mondkapje. Deze contactschermen bieden voldoende bescherming.
Verspreiding coronavirus beperken
Deze maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Behalve het dragen van een mondkapje vragen wij u ook om bij binnenkomst uw handen te desinfecteren. U vindt desinfecterende spray en gel in de publiekshal. Verder gelden uiteraard de algemene corona hygiëne- en gezondheidsregels:
- Blijf bij klachten thuis en laat u testen;
- Heeft u of een van uw huisgenoten koorts, dan blijft u ook thuis;
- Houd 1,5 meter afstand van anderen;
- Hoest en nies in uw elleboog
Vaccineren
Informatie over vaccineren
Op de website van de Rijksoverheid kunt u terecht voor al uw vragen over het coronavaccin. U kunt ook bellen naar 0800-1305.
Of bekijk direct op de website van de Rijksoverheid de vragen en antwoorden over vaccinatie tegen het coronavirus .
Uitrol vaccins
Dienstverlening
Milieustraat open en aangescherpte richtlijnen
Door de nieuwe lockdown die op 15 december is ingegaan gelden ook op de milieustraat scherpere richtlijnen:
- maximaal 8 voertuigen tegelijk op het terrein. De beheerder kan naar eigen inzicht minder voertuigen toelaten
- maximaal 2 personen per voertuig
- Houd 1,5 meter afstand
- Medewerkers helpen niet mee bij het lossen
- Gegeven instructies strikt opvolgen
- Vermijd fysiek contact met de medewerkers
- De beheerder beoordeelt op afstand de aangeleverde afvalstromen
Het is belangrijk dat u zo kort mogelijk op de milieustraat bent. Daarom vragen wij u om het afval thuis goed te scheiden en te sorteren in de afvalstromen van de milieustraat.
Gewijzigde openingingstijden
Vanwege de coronacrisis is het gemeentehuis in de middag gesloten.
De openingstijden zijn:
- Maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 uur
- Maandagavond van 17.00-20.00 uur
Telefonische bereikbaarheid blijft ongewijzigd
-
maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Afspraak maken kan online
- U kunt alleen op afspraak terecht in het gemeentehuis
- U kunt online een afspraak maken of per telefoon (0493) 494 888. Stel uw aanvraag uit, als dat kan.
- Kom op tijd op uw afspraak, maar niet te vroeg
Beperkte dienstverlening
- In verband met het coronavirus werken de meeste werknemers van de gemeente thuis
- Ga alleen naar het gemeentehuis als dat echt noodzakelijk is. Stel uw aanvraag uit, als dat kan
- Regel indien mogelijk uw zaken digitaal via onze website of telefonisch
- Het kan zijn dat u langer moet wachten voordat u aan de beurt bent vanwege beperkte bezetting van het personeel. Wij vragen u hiervoor begrip
- Betaal indien mogelijk met pin in plaats van contant. Wilt u toch contant betalen dan vragen we u om het geld op de balie te leggen
Bent u verkouden, hoest u of heeft u koorts en heeft u een afspraak bij de gemeente? Verzet dan uw afspraak
Afvalinzameling gaat gewoon door
De huis-aan-huis afvalinzameling gaat gewoon door. Wilt u weten wanneer welk afval bij u wordt opgehaald? Voer dan uw postcode en huisnummer in op mijnblink.nl. U kunt mijnblink ook als app downloaden voor op uw smartphone of tablet.
Ook de verenigingen halen uw oud papier op volgens schema.
Informatie voor ondernemers
Aanvragen derde periode NOW weer mogelijk
Met de nieuwe lockdown kunnen ondernemers ook weer een nieuwe aanvraag doen voor de NOW-regeling. Lees er alles over op uwv.nl.
Ik heb vragen over het coronavirus en de gevolgen voor mijn bedrijf of instelling. Waar kan ik informatie vinden?
Het Rijk heeft een pakket aan noodmaatregelen gepresenteerd. Dit betekent dat u bij verschillende ‘loketten’ terecht kunt voor informatie of hulp:
- Meer informatie over financiële maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.
- Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u informatie die antwoord geeft op vragen als: Welke regelingen bestaan er? Hoe moet ik handelen in bepaalde gevallen? Wat is aanbevolen om nu te doen? Er is een speciaal Coronaloket ingericht.
- Heeft u belastingvragen? Dan kunt u terecht bij de Belastingdienst.
- Heeft u vragen over kredietverstrekking? Richt u in eerste instantie tot uw kredietverstrekker.
- Vragen over ondernemen in de regio? Klik hier om naar speciale website van Brainport Development te gaan.
- Heeft u vragen over de gevolgen voor uw personeel? Het UWV heeft gerichte informatie beschikbaar op hun website.
- Meer informatie over de ondersteuning aan zelfstandigen en ZZP’ers vindt u op de website van Senzer.
MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Het loket is ook telefonisch te bereiken via 0800 2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon.
Ik ben zelfstandig ondernemer / ZZP’er en heb het financieel moeilijk. Wat kan de gemeente voor mij doen?
Zelfstandige ondernemers en zzp-ers die door de coronacrisis in financiële problemen komen, kunnen ter ondersteuning een beroep doen op een tijdelijke voorziening. Ondersteuning kan bij Senzer worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal.
Meer informatie
Kan ik uitstel krijgen voor het betalen van gemeentelijke belastingen?
BSOB verstuurt tot 1 september geen aanmaningen en dwangbevelen vanwege de coronacrisis
Het kabinet heeft strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Hierdoor zijn er belastingplichtigen die minder of geen inkomen hebben of hebben gehad. Het voltallige bestuur (alle deelnemende gemeenten en Waterschap Aa en Maas) van BSOB wil deze belastingplichtigen graag tegemoet komen en heeft daarom een aantal maatregelen genomen.
Tot 1 september geen aanmaningen en dwangbevelen
Tot 1 september verstuurt BSOB geen aanmaningen en dwangbevelen. Vanaf de maand juni gaat BSOB wel weer nieuwe aanslagbiljetten versturen.
Wat kunt u doen bij betalingsproblemen?
Heeft u door de coronacrisis geen inkomsten meer en komt u daardoor in betalingsproblemen? Neem dan contact met BSOB op voor een betalingsregeling. Bel naar 088-5510000 of vul het contactformulier in op www.bs-ob.nl.
Automatische incasso loopt gewoon door
Heeft u een automatische incasso? Dan schrijft BSOB het bedrag af in het aantal termijnen dat op uw aanslagbiljet staat. De automatische incasso loopt de komende maanden wel gewoon door.
Vragen
Heeft u andere vragen? Kijk op bs-ob.nl voor de maatregelen rondom corona of bel naar 088-5510000.
Scholen, opvang en sport
Scholen, kinderopvang en noodopvang
De scholen, kinderdagverblijven en BSO zijn gesloten tot 17 januari 2021. Noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen is wel mogelijk.
De gastouderopvang is wel open, maar met het dringende verzoek om alleen open te gaan voor ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen. Alle regels leest u op Rijksoverheid.nl.
Binensport gesloten
Met ingang van 15 december is alle binnensport gesloten. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.
Financiële maatregelen
Compensatieregelingen voor organisaties tijdens coronacrisis
Veel Somerense ondernemers, bedrijven en maatschappelijk organisaties lijden (economische) schade door de coronacrisis. Op landelijk niveau zijn er tal van maatregelen genomen. Veel ondernemers en organisaties hebben daar intussen al gebruik van gemaakt.
We krijgen vaak de vraag of de gemeente Someren ook lokale regelingen heeft bovenop de landelijke regelingen. In dit artikel meer informatie hierover.
Compensatiemaatregelen
Rijksoverheid | Gemeente Someren |
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID 19 (TOGS) en Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) regeling | Met het oog op de liquiditeit van bedrijven/organisaties uitstel van betalingen van gemeentelijke belastingen (inning via de BSOB). Voorlopig tot 1 september. - geen terrasvergoeding voor de periode dat er geen gebruik van kon worden gemaakt; - mogelijkheid op het terras te vergroten na heropening horeca; - betalingsregelingen voor toeristenbelasting; - terugbetaling leges voor afgelaste evenementen (markten, kermissen etc.). |
€ 70 miljoen voor gemeenten voor compensatie van eventuele “niet in rekening gebrachte” huren bij erkende (NOC*NSF) sportverenigingen. Dit over de periode maart t/m mei. Hoe deze regeling er uit gaat zien is nog onbekend. | |
Een omzetgarantieregeling voor aanbieders in de zorg om liquiditeitsproblemen te voorkomen. | Een compensatieregeling (met voorlopige compensatie) voor contractanten van o.a. leerlingenvervoer. |
Lokaal kunnen we helaas verder weinig doen. Dit komt omdat compensatieregelingen door de (lokale) overheid bijna altijd worden gezien als staatssteun en dat is verboden.
Is er toch sprake van mogelijke, lokale compensatie, dan gelden voor ondernemers/bedrijven en gemeente de volgende algemene uitgangspunten/randvoorwaarden:
- De besluiten die worden genomen zijn rechtmatig;
- Er komen geen aanvullende financiële regelingen bovenop de TOGS en NOW;
- Er is sprake van aantoonbare schade/kosten ontstaan op lokaal niveau door een schadeveroorzakend besluit van de gemeente;
- Als er sprake is van aantoonbare schade/kosten moet eerst gekeken worden naar alternatieve regelingen om dit te compenseren;
- Er wordt geen vergoeding gevraagd voor een dienst/voorziening waar geen gebruik van kon worden gemaakt.
In de praktijk betekent dit dat lokale compensatiemaatregelen bijna niet mogelijk zijn.
Huur sportverenigingen verder uitgelegd
In de tabel staat dat er een landelijke regeling in de maak is om gemeenten te compenseren voor gemiste huurinkomsten van erkende sportverenigingen in maart t/m mei.
Binnensportverenigingen hebben per maart geen huur meer betaald voor de sportzalen omdat de huurovereenkomsten konden worden opgezegd door die verenigingen. De huren voor de buitensportverenigingen voor 2020 zijn nog niet in rekening gebracht.
Zodra de regeling bekend is, vertalen we deze naar lokaal compensatiebeleid voor de erkende sportverenigingen.
Voorwaarden voor maatschappelijke organisaties
Wilt u als maatschappelijke organisatie beroep doen op lokale compensatie? Dan zijn de volgende uitgangspunten en randvoorwaarden van toepassing:
1. De maatschappelijke organisatie hoort bij de vitale sociale infrastructuur en is onmisbaar voor de lokale leefbaarheid;
2. De organisatie is levensvatbaar qua inhoud en financieel, ook na de coronacrisis;
3. U maakt aantoonbaar gebruik van alle bestaande en nieuwe nationale of andere compensatieregelingen;
4. De organisatie blijft voldoen aan onderlinge verplichtingen zoals het betalen van de huur van ruimtes in bijvoorbeeld gemeenschapshuizen. (Vaak krijgt u subsidie voor een gedeelte van die huren);
5. Leden blijven hun bijdragen/contributies betalen;
6. Er wordt voor de eerste nood een verantwoord deel van de vrij aanwenbare reserve gebruikt, als deze er is. Pas daarna kan eventueel aanspraak gemaakt worden op gemeentelijke financiële ondersteuning.
Wilt u als maatschappelijke organisatie een verzoek indienen?
Houd dan rekening met het volgende:
1. Breng in beeld welke (incidentele) financiële gevolgen de coronacrisis heeft voor de exploitatie 2020 en de volgende jaren. Baseer dit op een gedegen inhoudelijke en financiële onderbouwing en houd rekening met de gemeentelijke uitgangspunten;
2. Geef aan welke structurele wijzigingen van activiteiten u verwacht. En welke organisatorische en financiële gevolgen dit heeft als alle beperkingen zijn opgeheven;
3. Beschrijf welke maatregelen u neemt om zowel de incidentele als de eventuele structurele nadelige gevolgen op te vangen.
Nog vragen?
Kijk eens op de site van de Rijksoverheid. U kunt ook contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente, tel. (0493) 494 888.
Kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie
Vanuit de Rijksoverheid komt een breed pakket aan maatregelen om ondernemers en zelfstandigen te helpen. Door deze maatregelen:
- kunnen bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen
- bieden zelfstandigen een overbrugging
- blijft geld in bedrijven door versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden
Lees het hele bericht van de Rijksoverheid over het noodfonds en de overige maatregelen
Maatschappelijk
Onis brengt vraag en aanbod samen
- Heeft u hulp nodig?
- Wilt u iemand helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen?
- Neem dan contact op met Onis, telefoonnummer (0493) 441 233. Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 10.00-13.00 uur
- Onis gaat vragers en aanbieders samenbrengen
Bellijn ‘Praatje met een maatje’
- Onis roept tijdelijk de ‘Bellijn Praatje met een maatje’ in het leven
- Deze bellijn is bedoeld voor mensen die tijdelijk in een isolement komen door het coronavirus
- Het nummer is niet bedoeld voor vragen over het virus maar voor een praatje over alledaagse zaken
- Bereikbaar: maandag tot en met zondag van 10.00 – 20.00 uur: tel. (0493) 441 233
Steffie legt corona uit
Dinsdag 31 maart is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website vertelt Steffie op een makkelijke manier over het nieuwe coronavirus. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
Steffie beantwoordt vragen als: Wat gebeurt er als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Hoe moet ik mijn handen goed wassen? Hoe deel ik mijn dag in?
De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Op de website geeft de bekende webhulp Steffie betrouwbare en begrijpelijke informatie over het coronavirus aan kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.
Informatie voor ouders, opvoeders en kinderen
Het Nederlands Jeugdinstituut biedt informatie voor ouders, opvoeders en kinderen over de nieuwe thuissituatie als gevolg van het corornavirus.
Algemene informatie
Vragen en informatie
- Voor zorgen en vragen over gezondheid en het virus: kijk op de website van het RIVM.
- Actueel nieuws en informatie voor specifieke doelgroepen zoals scholen, kinderopvang en ondernemers: kijk op de website van de Rijksoverheid.
- Vragen over reizen naar het buitenland? Bekijk het actueel reisadvies.
Protocol RIVM en GGD
- Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt.
- Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.
Wat kunt u zelf doen?
- Hebt u koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of hebt u de afgelopen twee weken contact gehad met iemand bij wie het nieuwe coronavirus is aangetoond?
- Het advies van het RIVM is om in dat geval telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.
- Hebt u geen koorts maar voel u zich wel ziek, dan kunt u het beste thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen.
- Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen.
- Bel de huisarts alleen als de klachten verergeren met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid.
Hebt u nog vragen?
- Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 1351.
- Bel de GGD op 088 0031 111.
- De GGD krijgt veel vragen.
- Om wachttijden te voorkomen vragen wij u eerst op de website van het RIVM te kijken of uw vraag hier beantwoord wordt.
- Vragen van artsen krijgen voorrang.