Overlast van regenwater in huis

Hevige regen veroorzaakt soms overlast in huis. De riolering borrelt, het regenwater loopt via een wc of wastafel uw huis binnen of uw souterrainwoning of kelder loopt onder. U moet er zelf voor zorgen dat de huisriolering goed werkt. Wat kunt u doen om wateroverlast te voorkomen?

Borrelende riolering en stankoverlast

De riolering gaat borrelen als de ontluchting van de binnenhuisriolering niet goed werkt. Normaal gesproken staat het hoofdriool vrijwel leeg. Als het hard regent, komt er water in het riool en moet de lucht er dus uit. Dat gebeurt via de binnenhuisriolering, via de zogenaamde ontspannings- of ontluchtingsleiding. Deze rioolbuis steekt door het dak van uw huis en heeft een open verbinding met de buitenlucht. Wanneer de ontluchting niet goed werkt, kan de lucht via de stankafsluiter van de wastafel, de wc of een keukenafvoer ontsnappen. Dit veroorzaakt de borrelende geluiden, opspattend water en stank.

Wateroverlast via wc of afvoerputje

Bij hevige regenval kan het riool in de straat het (afval) water niet meer verwerken. Om te voorkomen dat het water niet via een wc, wastafel of schrobputje (terug) de woning in loopt, moet de regenpijp een ontlastput hebben. Als bij hevige regenval het riool het water niet meer kan verwerken, stroomt het water via de ontlastput de tuin in.

Souterrainwoningen en kelders

Als een rioolaansluiting (van bijvoorbeeld toilet, wasbak of wasmachine) lager ligt dan 15 centimeter boven het straatniveau, dan moet die aan speciale eisen voldoen. Anders kan bij een hoge waterstand in het openbaar riool het water via de riolering de woning in lopen. De oplossing is vaak het installeren van een keerklep en/of een rioolwaterpomp.

Verantwoordelijkheid en oplossing

Op grond van de bouwregelgeving hebben particuliere eigenaren en bewoners een eigen verantwoordelijkheid om hun gebouw te beschermen tegen regenwater. Als de binnenhuisriolering volgens de regels is aangelegd, kan er eigenlijk niet veel misgaan. Als uw riolering gebreken vertoont, adviseren wij u om contact op te nemen met een deskundige zoals een installateur/loodgieter.