Achternaam van uw kind kiezen

Bij de erkenning/geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of die van uw partner krijgt.

Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om uw kind de achternamen beide ouders te geven. Alle volgende kinderen van u en uw partner samen krijgen dan automatisch dezelfde achternaam als uw 1e kind.

Welke achternaam krijgt een kind bij de geboorte?

U mag zelf kiezen welke achternaam uw kind krijgt: die van uzelf of van uw partner. Dit heet naamskeuze.

Als u geen keuze maakt, bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Kijk hiervoor op rijksoverheid.nl Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? | Rijksoverheid.nl

  • Gehuwd/geregistreerde partners

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.

Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

  • Niet gehuwd/geregistreerde partners

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning (link naar onze webpagina Erkenning kind - Gemeente Someren) kunt u dan samen de naamskeuze doorgeven.

Voorwaarden

Bij het maken van een naamskeuze geldt dat ten minste één van de ouders de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Voor naamskeuze komt u persoonlijk met uw partner naar het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Beide ouders dienen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind (geboren op of na 1 januari 2024) de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

  • Overgangsregeling

Heeft u al kinderen? Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunt u gebruik maken van de overgangsregeling, die 1 jaar geldig is. Hierdoor mag u van 1 januari 2024 t/m 31 december 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor uw kind(eren). De gekozen naam geldt dan voor alle kinderen van diezelfde ouders. De kosten voor het wijzigen van de naam bedraagt €75,- voor het eerste kind en €50,- voor elk volgend kind. De keuze voor een geslachtsnaam wordt vastgelegd in een akte van naamskeuze. Hiervoor moeten beide ouders op afspraak naar het gemeentehuis komen. Vanaf 1 januari 2024 kunt u hiervoor een afspraak maken.

Kijk op Veelgestelde vragen over de gecombineerde achternaam | Rijksoverheid.nl voor de veelgestelde vragen rondom de dubbele geslachtsnaam.