Lintjesregen 2024

Dit jaar ontvangen dertien inwoners een lintje van burgemeester Dilia Blok. Hieronder stellen we ze graag aan u voor.

Dhr. C.J.M. Beerepoot

De heer Beerepoot is in 1995 begonnen als voorzitter van het basisonderwijs bestuur in Someren-Heide. De voorbereiding van de fusie van Onderwijsstichting Groot Someren naar Prodas was een groot project. Het was zijn taak om samen het beleid vanuit de overkoepelende organisatie Prodas uit te voeren.

Vanaf 2009 is de heer Beerepoot vrijwillig senior expert bij de Stichting PUM Netherlands. PUM is een hulporganisatie opgericht door de VNO-NCW met als doel duurzame ontwikkeling van de sociale economie op vier continenten. Het belangrijkste doel is versterking van het bedrijfsleven in vooral ontwikkelingslanden. Daarmee wil het de armoede in de wereld bestrijden.

De heer Beerepoot is expert op zijn vakgebied. Hij heeft tot nu toe negen projecten uitgevoerd in Suriname, India, China, Tunesië, Egypte, Jordanië en Algerije. Zijn kennis, expertise en ervaring heeft hij kunnen doorgeven. Daardoor heeft hij bedrijven en ondernemers in deze landen vooruit geholpen.

De afgelopen twaalf jaar was de heer Beerepoot deel penningmeester in het bestuur van KBO Someren-Heide. Hij was een onmisbaar bestuurslid door zijn accuraatheid en kennis op financieel gebied. Ook nam hij beslissingen en voerde allerlei werkzaamheden uit. Zo onderhield hij contacten met leden en KBO-Brabant. Ook zorgde hij voor ledenwerving en een breed programma met onder andere cursussen, uitstapjes en vieringen.

Rondom de Agrarische dagen in Someren-Heide was het extra druk, dit leverde voor de vereniging extra geld op. Het opzetten van de Buurttuin is een van de meest recente activiteiten. Hiervan was de heer Beerepoot de kartrekker. De gemeenschap van Someren-Heide heeft hier samen voordeel van. Omdat dit een groot project is geworden, is de organisatie overgegaan in een aparte stichting ‘De Heise Plak’. Ook hiervan is de heer Beerepoot op dit moment penningmeester.

Vanuit zijn achtergrond is de heer Beerepoot in 2012 voorzitter geworden van de Raad van Bestuur van CNC, de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging. Het CNC van nu is Europa’s grootste leverancier van compost voor de champignonteelt. Hieraan draagt hij tot nu toe zijn steentje bij door zijn kennis en kunde te delen.

Zummere Power is een energiecoöperatie met vrijwilligers die aan projecten werkt over het energievraagstuk. De heer Beerepoot is al verschillende jaren actief binnen deze organisatie. Met zijn visie op het duurzaamheidsvraagstuk weet hij mensen enthousiast te maken. Hij is bruggenbouwer naar bedrijven, inwoners, organisaties en de politiek.

De heer Beerepoot is voorzitter van de groep ‘Champignons’, lid van het managementteam van Openluchtmuseum de Locht in Melderslo geweest. Dit museum houdt het vroegere bestaan op het Noord-Limburgse platteland levend.

Het paddenstoelenpaviljoen is het meest in het oog springende gebouw op het terrein, in de vorm van een halve champignon. Hierin kan men alles ontdekken over de champignon door de jaren heen. Dit als prominent onderdeel van het museum, daar de gemeente Horst het kenniscentrum is voor champignons, het vakgebied van de heer Beerepoot. Samen met een team vrijwilligers zorgde hij dat alles voor het museum op rolletjes liep.

Dhr. L.H.J Breukers

Sinds 1994 is de heer Breukers lid van de plaatselijke voetbalvereniging SV Someren. In de loop van de jaren vervulde hij daar tot nu toe verschillende rollen. Na een jaar jeugdleider te zijn geweest, trad hij als penningmeester toe tot het hoofdbestuur. Jarenlang was dit een belangrijke taak, daarna wachtte het voorzitterschap op hem.

Een belangrijke taak was het realiseren van nieuwe kleedlokalen en het renoveren van de accommodatie. Na zeven jaar voorzitterschap bleef de heer Breukers nog in het bestuur als lid van de sponsorcommissie. Na al zijn inzet is hij benoemd tot erelid van de vereniging.

De heer Breukers is een jaar na oprichting in 2014 voorzitter geworden van Golfvereniging de Swinkelsche. In die jaren groeide dit uit tot een mooie vereniging met ongeveer 600 leden. De heer Breukers was erg actief in de wedstrijdcommissie. De vereniging organiseerde door de jaren heen veel evenementen en wedstrijden.

Cultureel Centrum & Theater de Ruchte heeft ruim 30 medewerkers en 80 vrijwilligers in dienst, waar de heer Breukers er eentje van is. Hij vervult sinds 2022 de taak van secretaris. Zijn creativiteit, verbindende en soms afwachtende eigenschappen, kritische blik en sturend op een positief resultaat spelen een belangrijke rol in de organisatie.

Dhr. F.M.W. Mouwen

De heer Mouwen is webmaster van het Seniorenorkest Groot Someren. Hij zorgt voor verslaglegging van de activiteiten en verspreiding van de bladmuziek. Dit gebeurt ook via de website, zodat muzikanten het thuis bij het repeteren kunnen gebruiken. Zelf is de heer Mouwen trouwe muzikant en altijd aanwezig bij repetities.

De heer Mouwen heeft de oprichting van Golfbaan Het Woold in 2010 mede mogelijk gemaakt. Hij is vanaf die tijd secretaris van deze vereniging. In die rol bereidt hij vergaderingen voor, werkt ze uit, heeft verschillende overleggen, zorgt voor archivering en onderhoudt diverse contacten met externen. Mede door zijn toedoen groeide de vereniging uit tot een bloeiende vereniging met ruim 1.800 leden.

De golfbaan bestaat al sinds 2001. Ook voor de eigenaren is de heer Mouwen een heel waardevolle kracht als aanspreekpunt en sparringpartner. Een golfbaan en een goed lopende vereniging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook zijn ze belangrijk voor het voortbestaan van de accommodatie. Daarbij heeft de heer Mouwen ook mede mogelijk gemaakt dat minder valide golfers hun sport kunnen beoefenen door de stichting ‘Golfen zonder Grenzen’.

De heer Mouwen is een bijzondere vrijwilliger. Hij is namelijk de ‘Enige Echte Sinterklaas’ van de gemeente Someren geweest, met paard, tijdens de intochten. Veel kinderen heeft hij een bijzondere dag bezorgd.

Tien jaar lang heeft de heer Mouwen via zijn eigen website veel mensen geholpen met computer en ict-problemen. Dit deed hij helemaal belangeloos, vooral voor ouderen of mensen met een kleine beurs. De website is nu uit de lucht, maar klanten weten hem nog steeds te vinden.

Dhr. M.M. Swinkels

De heer Swinkels is al lange tijd vrijwilliger bij seniorenvereniging KBO Someren Dorp. Als ouderenadviseur helpt hij al 15 jaar mensen bij verschillende aanvragen en problemen. De heer Swinkels heeft mede het project ‘Blijven wonen in eigen huis’ opgezet. Hierbij geeft hij adviezen, waardoor blijven wonen in de huidige woning voor senioren makkelijker wordt. Ook brengt hij bezoekjes aan leden die 80 jaar worden. Voor de 1.400 KBO-leden is hij enorm van waarde en voor de KBO Someren-Dorp een echt visitekaartje.

De heer Swinkels is al veel jaren actief voor de Paulusparochie. Vijftig jaar lang heeft hij mede de kerststal opgebouwd in de Pauluskerk. Deze heeft hij zelf ontworpen en gebouwd. Daarnaast regelde hij de kerstbomen en deed diverse onderhouds- en kluswerkzaamheden. Na de sloop van de Pauluskerk heeft hij terugplaatsing van de klok als herinnering hieraan mede mogelijk gemaakt. De kruisweg van de kapel van het oude verzorgingstehuis Sonnehove heeft hij samen met de werkgroep een nieuwe plaats gegeven.

Buurtvereniging Sliehevak, waar de heer Swinkels woont, mag tot nu toe van zijn vele diensten gebruikmaken. Vorig jaar is hij na 50-jaar lidmaatschap hiervoor gehuldigd. Hij organiseerde uitjes zoals de dropping en bouwde samen met buurtbewoners de carnavalswagen voor de jaarlijkse optocht. Daarvoor stelde hij zijn loods, werkplaats en materialen beschikbaar. Het oorlogsmonument dat in de buurt staat, heeft hij mede geïnitieerd, ontworpen en gemaakt. De heer Swinkels was en is een drijvende kracht achter de buurtvereniging.

Als mantelzorger voor zijn vrouw Bet, heeft de heer Swinkels vele jaren veel zorg en het werk in het huishouden op zich genomen. Ruim 25 jaar nam hij naast de beroepskrachten de zorg op zich. Zijn vrouw kon hierdoor thuis blijven wonen.

Dhr. M.P.C. Toonders

De heer Toonders is al sinds jaar en dag actief bij Toneelvereniging de Heidespelers. Ieder jaar bouwt hij mee het decor en voert hij diverse hand- en spandiensten uit. De materialen konden bij hem thuis opgeslagen worden. Daarnaast is de heer Toonders bestuurslid geweest. Mede door zijn enthousiasme, gedrevenheid en harde werken heeft de vereniging in 2023 een mooi 75-jarig jubileum kunnen vieren.

De heer Toonders is ook voorzitter geweest van onderwijsstichting St. Jozef. Deze stichting heeft de fusie voorbereid van de individuele schoolbesturen in de gemeente Someren.

Sinds 1998 is de heer Toonders verbonden aan voetbalvereniging SVSH, de eerste jaren als voorzitter. Later nam hij als algemeen bestuurslid het wedstrijdsecretariaat op zich. Hierna heeft hij met zijn kunde, kennis en tijd heel actief aan verschillende commissies meegedaan.

Carnavalsvereniging de Keijepaol is een belangrijke vereniging in Someren-Heide. In 2006 had de vereniging een jubileum en organiseerde meerdere activiteiten voor de gemeenschap. De heer Toonders heeft, in zijn rol als Prins en later lid van de vorstencommissie en de Raad van Elf, veel werk verricht om dit mede mogelijk te maken.

Daarnaast heeft hij deelgenomen aan de commissies zomercarnaval en beachvolleybal, bij de commissie Bonte Avonden en Kolderavond als podiummeester. Tijdens de Bonte Avonden was hij een graag geziene gast met zijn acts op het podium. Het jaarlijkse Elfde van de Elfdebal – de start van het carnaval – kon rekenen op zijn hulp.

Als inkomstenbron organiseert de vereniging om het jaar de agrarische dagen. Aan dit evenement draagt de heer Toonders altijd zijn steentje bij. Vele jaren heeft hij vrije uurtjes besteed om de vereniging, het carnaval, met al zijn activiteiten levendig te houden. Tot nu toe is Carnavalsvereniging de Keijepaol in het kerkdorp Someren-Heide nog altijd een bloeiende vereniging.

 Sinds 2016 is de heer Toonders vrijwilliger bij Jong Nederland Someren-Heide. Daar is hij een onmisbaar lid van het klusteam. Deze onderhoudt het clubgebouw en het buitenterrein.

De heer Toonders vanaf 2016 actief binnen de Parochie Heilige Franciscus. Hij is lid van de locatieraad. Daar nam hij het penningmeesterschap op zich en het onderdeel materiële zaken. Hierbij hoorde ook het beheer van de kerk, de kapel en begraafplaats St. Jozef. Verder zorgt de heer Toonders dat ieder jaar rond de Kerstperiode de kerststal er weer netjes bij staat.

De heer Toonders is een echte gemeenschapsman die waar hij kan overal zijn steentje bijdraagt.

Dhr. T.G.A. van Houts

Theo van Houts is al twintig jaar actief als vrijwilliger in de gemeente Someren. In 2011 is hij met pensioen gegaan als conciërge op Basisschool ’t Rendal in Lierop. Hier had hij dertig jaar gewerkt. Na zijn pensionering is hij verder gegaan als vrijwillige conciërge. Jarenlang zorgt hij met andere vrijwilligers dat de school er verzorgd uit ziet, dat alles op voorraad is en dat alles goed functioneert.

Kinderen, ouders en medewerkers starten de dag in een verzorgde omgeving. Leerkrachten kunnen dankzij de heer Van Houts hun aandacht richten op de kinderen. Door gezondheids­klachten heeft hij moeten besluiten te stoppen met zijn taken bij Basisschool ’t Rendal.

SV Someren mag sinds 2003 gebruik maken van zijn ervaring als conciërge. De heer Van Houts is ook hier als vrijwilliger aan de slag gegaan. Twee ochtenden per week verzorgt hij het sportpark en zorgt dat de spelers en bezoekers weten waar ze moeten zijn. Hij staat klaar om vragen te beantwoorden en verzorgt het materiaal. Mede door hem kunnen de 1.400 leden van SV Someren, de bezoekende spelers en toeschouwers de aanwezige faciliteiten gebruiken en genieten van het verzorgde sportpark.

De heer Van Houts heeft ook veel aandacht voor de bewoners in de verpleeghuizen in Someren. Sinds 2013 gaat hij wandelen met een groep bewoners van Eegelshoeve. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers gaat er elke week een groepje van ongeveer zes bewoners mee. Vanaf 2021 gaat hij met drie andere vrijwilligers ook wekelijks wandelen met bewoners van Sonnehove.

Daarnaast is de heer Van Houts bij Eegelshoeve actief als redactielid van het blad ‘Het Egeltje’. Bij Sonnehove ondersteunt hij bij de organisatie van verschillende activiteiten zoals de kermis en de Winterfair. De heer Van Houts draagt met al deze activiteiten bij aan vermaak, beweging en gezonde buitenlucht voor deze bewoners. Hij hoopt zo te voorkomen dat er een gevoel van eenzaamheid heerst.

Dhr. J.H.G. van Leuken

Vanaf 1990 is Jack van Leuken betrokken geraakt bij de politiek. Hij wordt lid van het bestuur bij Gemeenschapslijst Someren-Eind, waar hij met tussenpozen de rol van penningmeester vervult. Daarna is hij voorzitter en gemeenteraadslid voor de Gemeenschapslijst. Momenteel is hij nog steeds actief lid en neemt hij deel aan de achterban vergaderingen van de partij.

De heer Van Leuken is in 1995 secretaris geworden bij Voetbalvereniging SSE in Someren-Eind. In 2003 is hij de rol van voorzitter gaan vervullen. In deze jaren is onder andere het beleidsplan in kaart gebracht en de website opgezet. De heer Van Leuken is tot op de dag van vandaag webmaster en zorgt dat alle informatie en verslagen up-to-date zijn. Hij zorgt ook voor de elftalfoto’s. Daarnaast weten de mensen van het clubblad ‘De Heikamper’ hem vaak te vinden. Verder vervult hij allerlei losse taken en heeft hij meegewerkt aan het jubileumboek ’50 jaar SSE’. Op donderdagavond is de heer Van Leuken in de kantine achter de bar te vinden.

Voor zangkoor Con Amore in Someren-Eind is de heer Van Leuken een onmisbare kracht als fotograaf. Via zijn vrouw die zingt bij het koor, is hij betrokken geraakt en draagt hij zijn steentje bij.

De heer Van Leuken is al sinds zijn jeugd actief binnen carnavalsvereniging De Plattevonder. In de loop van de jaren heeft hij deelgenomen aan de jaarlijkse optocht met diverse buurtschappen. Het bouwen van de mooie carnavalswagens en uitwerken van de thema’s waren daarbij een mooie voorbereiding. In deze diverse buurtschappen was de heer Van Leuken bestuurslid. In 2013 werd hij verkozen tot prins carnaval. Hierdoor trad hij dat jaar toe tot het bestuur van de vereniging en vervulde de rol van penningmeester. In de club van ex-prinsen is hij nog altijd actief tijdens en rondom de carnaval.

De heer Van Leuken is na een aantal jaren lidmaatschap penningmeester geworden van Buurtvereniging De Ravel. De buurtvereniging bouwt tijdens de carnaval jaarlijks een carnavalswagen en organiseert diverse activiteiten door het jaar heen.  

De heer Van Leuken is in 2005 betrokken geraakt bij de intocht van Sinterklaas. De algehele organisatie in Someren-Eind en Sluis 13 ligt daarbij in handen van dit comité. Deze rol vervult hij met veel enthousiasme.

Gilde St. Lambertus in Someren-Eind heeft dit jaar de Kringgildefeesten Kring Peelland mogen organiseren. Een groot evenement waarbij alle gilden uit de regio aanwezig waren. Hierbij heeft de heer Van Leuken zitting genomen in de financiële commissie. Daarnaast was hij gastheer en presentator van dit grootse evenement.

Dhr. A.G.C. van Lieshout

De heer Van Lieshout was nog maar een jaar of 17 en organiseerde voor een groepje jongens elke week activiteiten. Organiseren had hij geleerd in zijn tijd als jeugdlid bij Scouting Someren. Ook organiseerde hij zomerkampen waarbij je met de fiets op pad ging.

In de jaren 1975 tot en met 1988 heeft de heer Van Lieshout veel hand- en spandiensten verricht voor de Avond Wandel Vierdaagse in Mierlo. Vooral het bemannen van verzorgingsposten en het verzorgen en uitzetten van de routes waren zijn taken. Toen was er nog niet veel digitaal, dus moest dit via landkaarten. De wegwijzerbordjes maakte hij zelf. Het uitzetten ging op de fiets waarbij er vaak aanpassingen nodig waren door wegwerkzaamheden of ander hindernissen. Na het evenement ging hij weer op pad om alles op te ruimen.

In de tijd dat de heer Van Lieshout nog niet in Someren woonde, was hij als voorzitter actief betrokken bij Buurtvereniging ’t Centrum in Deurne / St. Jozefparochie. Organiseren van buurtactiviteiten en een jaarlijkse reis voor de ouderen waren de hoogtepunten.

Omdat St. Jozefparochie maar klein is, was er een goede samenwerking met andere buurtverenigingen. Ook hierdoor is er in 1977 een gezamenlijke buurtvereniging opgericht. Zo kon men grotere activiteiten en feesten organiseren. Uiteindelijk is hier ook een recreanten volleybalteam uit ontstaan, mede opgericht door de heer Van Lieshout. Hij was bestuurslid en 15 jaar competitieleider bij Volleybal Competitie Deurne.

Carnavalsclub de Schutters heeft in de periode van 1979 tot 1989 kunnen rekenen op de inzet van de heer Van Lieshout. Voor het bouwen van de carnavalswagen bedacht hij mede de ontwerpen, bouwde mee aan de wagen en nam deel aan de optocht.

Eind jaren tachtig is de heer Van Lieshout lid geworden van voetbalvereniging SV Someren. Als leider van verschillende seniorenelftallen, als organisator van de buitenlandreizen, kampen en activiteiten voor diverse teams. Het organiseren van toernooien en het begeleiden van jeugdelftallen hoorde in het rijtje vrijwilligerstaken. Vanaf 2001 is de heer Van Lieshout sportverzorger voor de jeugdafdeling geworden. Hij is nog elke week te vinden op de accommodatie om de sporters en de club van dienst te zijn met zijn kennis en kunde.

In 1994 is op Epilepsiecentrum Kempenhaeghe een voetbalclub opgericht. Omdat de leiding uit verpleegkundigen bestond, had men vrijwilligers nodig die iets wisten van voetbal. De heer Van Lieshout was daar één van. Hij trainde en begeleidde de bewoners bij wedstrijden. Ook werden grote toernooien georganiseerd. Tot 2005 heeft dit team bestaan, hierna is men andere activiteiten gaan organiseren. Tot 2010 is de heer Van Lieshout actief geweest bij Kempenhaeghe.

Een grote groep vrijwilligers maakt ieder jaar de Kennedymars in Someren mogelijk. De heer Van Lieshout is hierbij team-captain massage op de 50 km-post. Hij zorgt dat het team compleet is en de voorbereidingen zijn gedaan. Samen zorgen ze dat lopers weer soepel de tocht kunnen vervolgen. Ruim 25 jaar zet hij zich hier al voor in.

Dhr. W.M. van Tulden

Wim van Tulden is sinds 1991 lid van Carnavalsvereniging de Keijepaol. In 2000 was hij prins carnaval. Vanaf dat moment is hij als vrijwilliger actief bij deze vereniging. Later is de heer Van Tulden de functie van secretaris gaan vervullen. Hiertoe verzorgt hij de ledenadministratie, contacten met andere verenigingen en het carnavalsprogramma. Ook helpt hij bij diverse commissies binnen de vereniging, zoals de krantencommissie en neemt het archiefbeheer op zich.

In het carnavalsseizoen wordt veel vergaderd met het bestuur om het programma en andere zaken voor het seizoen te bespreken. Wim is een ‘verbinder’ binnen de vereniging en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. De carnavalsvereniging zorgt mede voor de leefbaarheid in Someren-Heide, het brengt mensen en verenigingen samen.

De heer Van Tulden is sinds 1974 lid van voetbalvereniging SVSH in Someren-Heide. Sinds 1988 leidt en traint hij verschillende jeugdteams, op dit moment het 3de van SVSH. De heer Van Tulden geeft trainingen, begeleidt wedstrijden en is scheidsrechter. Ook organiseert hij het jaarlijkse jeugdkamp en de jubileumactiviteiten.

Als penningmeester heeft de heer Van Tulden de financiële zaken van de vereniging verzorgd. Zowel het 40-jarig als het 50-jarig jubileum is mede door zijn inzet een groot feest geworden. De heer Van Tulden was en is heel betrokken bij de diverse commissies. Hij weet goed wat er speelt binnen de vereniging en bij zijn leden.

De heer Van Tulden al vanaf 2010 actief binnen het bestuur van de Stichting Agrarische Dagen Someren (ADS). Deze stichting organiseert tweejaarlijks de grootste agrarische openluchtbeurs van Zuid-Nederland in Someren-Heide. Ieder jaar komen steeds meer bezoekers uit Nederland en België.

Allerlei verenigingen in Someren-Heide helpen mee dit evenement tot een succes te maken. Voor hen zorgt de beurs ook voor inkomsten. Als secretaris verzorgt de heer Van Tulden de hele organisatie voor de standhouders van de beurs en de verenigingen met hun vrijwilligers. Hij zorgt dat alles in goede banen loopt.

Mevr. J.C.M. Leenders- van den Tillaar


In 1977 is de vrijwilligerscarrière van mevrouw Leenders begonnen. Ze was twee jaar bestuurslid van de plaatselijke KPJ. Een begin van een lange loopbaan met vrijwilligersfuncties.

Vanaf 1985 is mevrouw Leenders actief binnen de kinder- en tienerkledingbeurs. De financiën, administratie, kassawerkzaamheden, huur van materialen, eventuele aankoop en opslag ervan zijn aan haar toevertrouwd. Daarna richt mevrouw Leenders samen met enkele anderen de dameskledingbeurs op, ze regelt de financiën en is ook hier een allrounder.

In 2007 is mevrouw Leenders penningmeester geworden van Stichting Sociaal Cultureel Werk Someren-Eind. Hierna is ze verder gegaan als vrijwilliger in Gemeenschapshuis De Einder en heeft ze in deze tijd het breicafé opgericht.

Iedere donderdag stelt zij met een clubje het dorpsblad Samen ’t Eind samen.

Vanaf 2008 is mevrouw Leenders bij Toneelvereniging de Speledonckers. Hier helpt ze mee met het verhuur van de kleding op dinsdagavond. Tijdens voorstellingen is zij onderdeel van de groep vrijwilligers die facilitair ondersteunen bij het verkopen van munten en de catering. Daarnaast helpt ze al jaren in de onderhoudsgroep van het theater en bij het maken van decor voor de voorstellingen.

Voorafgaand aan de bouwvak is Zum Schluss het festival in Someren-Eind waar jong en oud van geniet. Mevrouw Leenders is naast buurvrouw voor, tijdens en na het festival vrijwilliger bij welke klus dan ook.  

Speeltuin Prinses Irene wordt gerund door vrijwilligers waarvan mevrouw Leenders er één is. Toezichthouden, helpen bij de entree en in het winkeltje en het afsluiten van de speeltuin zijn haar werkzaamheden. Sinds een aantal jaren is ze een vaste kracht in het vrijwilligersteam.

Mevr. H.A.J.M. van de Mortel-Manders

Mevrouw Van de Mortel is al op jonge leeftijd mantelzorger geworden voor haar jongere broertje en zusje. Het huishouden, alle regeltaken, helpen met school en ook de verwerking van het overlijden van moeder en later vader: alle zorg kwam op haar neer.

Vanaf 1997 is mevrouw Van de Mortel actief geworden bij Carnavalsvereniging De Meerpoel. Ze regelde de prinsenreceptie, de zaonikavonden, de catering voor de appelactie en jurering van de carnavalsoptocht en Reundje Meerpoel. Voor allerlei gelegenheden kleedde ze de feestzaal prachtig aan. Als partner van een lid van de Raad van 11 was ze lid van d’n aanhang. Een groep dames die verschillende activiteiten mee organiseerden.

Vandaag de dag is het Kloenkfestival tijdens de carnaval het feest waarvoor ze zich voor de volle 100% inzet. Zowel voor als achter de schermen helpt ze vele uurtjes.

Sinds 2009 raakte mevrouw Van de Mortel betrokken bij het Oranjecomité Someren-Dorp. Na een jaar meegedraaid te hebben in de organisatie, nam ze het voorzittersstokje over. Het Oranjecomité zorgt voor de organisatie van Koningsdag in het dorp. De officiële momenten worden tot in de puntjes uitgewerkt en voorbereid. Maar ook het regelen van de activiteiten en daarbij horende deelnemende verenigingen aan deze dag zijn tot nu toe nog steeds aan haar toevertrouwd.

De dag voor Koningsdag is de dag van de traditionele Lintjesregen. Deze dag is voor mevrouw Van de Mortel altijd een heel bijzondere. In haar rol mag ze deze dag altijd van dichtbij meemaken en zorgen dat het ook voor de gedecoreerden een bijzondere dag is. Ook de benodigde aankleding neemt ze voor haar rekening. Op Koningsdag zelf mag ze de gedecoreerden van de lintjesregen en de ‘oud-gedecoreerden’ ontvangen op het gemeentehuis.

In de loop der jaren heeft mevrouw Van de Mortel naast langere perioden van vrijwilligerswerk regelmatig ondersteund bij diverse andere evenementen en verenigingen. Ze was vrijwilligster bij de Majorette van Muziekvereniging Somerens Lust. Ze helpt al jaren mee met ‘Die Heise Bierfesten’. Ze zette zich een aantal jaren in voor de goede doelen week in het dorp.

Feesten versieren met ballonnen is een van haar specialiteiten, menig inwoner van groot Someren weet haar hierbij te vinden. Ze maakt er altijd de meest mooie creaties van. Dit doet ze helemaal belangeloos.

In haar werkzame leven is ze naast ambtenaar, ook buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand geweest. Ze heeft menig huwelijk in de gemeente Someren voltrokken. Voor veel echtparen heeft ze hierdoor veel betekend.

Mevr. M.P.P.M. van Gastel-van Meijl

Mevrouw Van Gastel heeft binnen Carnavalsvereniging de Kaauwvoetjes in 1975 de Dansmariekes opgericht. Ze traden op tijdens de carnaval en hebben ook deelgenomen aan diverse toernooien. Naast het dansen heeft mevrouw Van Gastel mede de Bonte Avonden opgericht. Toneel, zang, dans en klets stonden daarin centraal. Zelfs buiten de vereniging wist men haar te vinden voor bijdragen aan het carnavalsfeest. Ze nam van 1988 tot 2000 deel aan het bestuur.

Vanuit de dansmariekes van de carnavalsvereniging is dansgroep Démarrage rond 1985 ontstaan. Mevrouw Van Gastel heeft deze club opgericht. Een vereniging waarvan menig Lieropse jongen of meisje lid was en waar ze van haar danspasjes hebben geleerd. Veel voorstellingen en optredens op allerlei evenementen volgden. Mevrouw van Gastel heeft dit met volle overgave ruim twintig jaar gedaan.

Omdat bewegen in haar bloed zit, is ze tot nu toe instructrice en geeft ze helemaal belangeloos gymles aan verschillende groepen. Vooral 50+-ers laat ze een aantal uurtjes in de week flink bewegen. De gymclub heeft op dit moment ongeveer 40 leden.

Mevrouw Van Gastel is in 2002 bij Toneelvereniging de Speledonckers gekomen en nam diverse taken op zich. Bestuurslid, productieleider bij de voorstellingen voor volwassenen, voor iedere nieuwe productie kostuums maken en attributen verzorgen. Meehelpen bij verschillende evenementen van de vereniging en – hoe kan het ook anders – bedenken en verzorgen van dans en choreografie in diverse producties. Kortom een onmisbare schakel binnen de toneelvereniging die nooit ‘nee’ zal zeggen als men een beroep op haar doet.

Mevrouw Van Gastel is een echte verenigingsdame die waar ze kan overal haar steentje aan bijdraagt.

Mevr. W.M.M. Vergeer- van den Tillaar

Mien Vergeer is haar vrijwilligersloopbaan begonnen bij zangkoor Corde et Animo. Naast haar gewone lidmaatschap is ze bestuurlijk actief geweest als secretaris en heeft ze verschillende evenementen mee georganiseerd.

Mevrouw Vergeer is oprichtster van kinder- en tienerkledingbeurs waar ze na 40 jaar nog steeds voorzitster is. De website onderhouden, contacten leggen met kopers- en verkopers en alle andere voorkomende activiteiten tijdens de beursdagen. Sinds 2004 is daar ook de dameskledingbeurs bij gekomen.

In 1990 startte mevrouw Vergeer in de werkgroep Vormselvoorbereiding. Deze werkgroep begeleidde vormelingen en hun ouders bij het vormsel. De voorbereidingen, het versieren van de kerk, het uitstapje naar Den Bosch en de viering zelf behoorden tot de activiteiten. Tegenwoordig is mevrouw Vergeer vanuit Someren-Heide de contactpersoon voor de vormelingen die in de parochie in een viering gevormd worden.

In 2001 trad mevrouw Vergeer toe tot het kerkbestuur van de St. Jozefparochie en werd hierbij contactpersoon voor de basisschool, begeleidde misdienaars en ondersteunde bij diverse activiteiten. Bij allerlei andere activiteiten rondom de kerk verzorgde ze de catering samen met andere vrijwilligers. Na de fusie van de parochie in 2015 is het bestuur doorgegaan in een nieuwe organisatie. Daarbij zijn ze druk geweest met de herbestemming van de kerk.

Op en rond de begraafplaats zul je mevrouw Vergeer ook regelmatig vinden. Zij zet zich in voor het herinrichten van de begraafplaats en de verzorging hiervan en de urnenmuur. Diverse werkzaamheden tijdens de bouw van de St. Jozefkapel, het onderhouden, verzorgen en dagelijks openen en sluiten van de kapel vallen onder haar taken. Deze vervult ze samen met anderen. Mevrouw Vergeer is een duizendpoot die van grote waarde is.

Mevrouw Vergeer is ook actief bij de Speel-o-theek. Hierbij is ze lid en vaste kracht van het uitleenteam en verzorgt ze al het inkomende en uitgaande speelgoed.

Na een bijeenkomst van de KBO in 2021 raakte mevrouw Vergeer betrokken bij de Buurttuin ‘De Heise Plak’. Een initiatief van een groep buurbewoners die samen een tuin wilden aanleggen. Iedere maandag, woensdag en vrijdagmorgen zijn vrijwilligers aan het werk, ook in de avonduurtjes. Wanneer zij kan, is mevrouw Vergeer van de partij.

Lokaal in Someren-Heide is mevrouw Vergeer overal bij betrokken. Afgelopen jaar heeft ze met een werkgroep gezorgd dat het buurtspeeltuintje vernieuwd is waarbij er ook aandacht was voor (groot)ouders. Met een feestelijke activiteit is dit speeltuintje geopend. Mien is een echte verbinder.