Vragen en antwoorden tijdelijke gemeentelijke opvang in Someren
Algemene vragen asielzoekers en tijdelijke gemeentelijke opvang
Vluchtelingen zijn mensen die wegens oorlog of andere redenen vrezen voor hun leven en asiel aanvragen in ons land. Vluchtelingen die asiel aanvragen heten asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s). Zodra zij een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over hoe de asielprocedure werkt.
COA staat voor Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers biedt die opvang: veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. Zie ook www.coa.nl.
Ongeacht de ontwikkelingen in Den Haag, hebben we te maken met een grote groep mensen die inmiddels in ons land is en dringend onderdak nodig heeft. Dat was vorig jaar zo en dat is nog steeds zo. Elke gemeente in Nederland heeft dan ook de opgave om vluchtelingen op te vangen. Het ministerie schat in dat er tot minimaal 2027 méér opvangplekken nodig zijn.
Meer daarover leest u hier: Kamerbrief bij Meerjaren Productie Prognose 2024 II | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Gemeenten hebben met de Spreidingswet een wettelijke taak in de opvang van asielzoekers. Het doel van de wet is te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielzoekers over provincies en gemeenten. De minister stelde de wettelijke opgave voor de gemeente Someren vast op 121 opvangplekken.
Spreidingswet: Staatscourant 2024, 3320 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)
Verdeelbesluit Noord-Brabant: Besluit verdeling van asielopvangplekken provincie Noord Brabant | Rapport | Rijksoverheid.nl
Tijdelijke gemeentelijke opvang is de naam voor opvanglocaties die worden beheerd door gemeenten. Gemeenten voeren op deze locatie zelf het dagelijkse beheer, soms in samenwerking met derde partijen. Het COA vervult een ondersteunende rol. Hoe deze ondersteunende rol er precies uit ziet en op welke manier verantwoordelijkheden kunnen worden verdeeld en afgesproken wordt op dit moment nader uitgewerkt.
De communicatie is verlopen volgens een strakke tijdsplanning, om betrokkenen zo snel mogelijk van informatie te voorzien.
Op 25 maart 2025 stelde het college van B&W de gemeenteraad voor om voor een periode van 1 mei 2025 tot uiterlijk 1 februari 2026 een tijdelijke opvanglocatie te openen voor maximaal 180 asielzoekers. Op 8 april 2025 nam het college het definitieve besluit
Als locatie is gekozen voor de Hoof 24 in Someren. Het besluit is direct op 10 april 2025 gecommuniceerd met (direct) omwonenden (huis-aan-huis), de gemeenteraad en inwoners. Op maandag 14 april 2025 heeft de gemeente een informatiebijeenkomst georganiseerd om vragen van inwoners te beantwoorden.
De maatschappelijke noodzaak en urgentie zijn op dit moment zo hoog dat er geen mogelijkheid is voor uitgebreide inspraakprocedures van inwoners. Het gaat hier om tijdelijke gemeentelijke opvang voor de periode van 1 mei 2025 tot uiterlijk 1 februari 2026 voor maximaal 180 asielzoekers. De gemeente neemt daarin haar verantwoordelijkheid. Inwoners mogen wel meepraten over zaken die zij belangrijk vinden op de locatie. Denk dan bijvoorbeeld aan 24/7 beveiliging, de aanwezigheid van locatiemanagers en het aanbieden van activiteiten om verveling te voorkomen.
Opvang in Someren
De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden het hun plicht en taak om uit humaan oogpunt een bijdrage te leveren aan de veilige en menselijke opvang van vluchtelingen. Door te kiezen voor een tijdelijke gemeentelijke opvang, houden we regie in eigen hand en kunnen we voldoende aandacht geven aan veiligheid, dagbesteding en toeleiding naar werk. Daarnaast is de Spreidingswet nog steeds van kracht. De Spreidingswet verplicht gemeenten om asielopvang mogelijk te maken in de gemeente.
Er komt een tijdelijke gemeentelijke opvang voor asielzoekers aan de Hoof 24 in Someren.
Het perceel aan de Hoof 24 in Someren is grotendeels onbenut. Op het perceel zijn actieve stroom-, water- en gasaansluitingen. In 2022 werden de groepsaccommodaties aan de Hoof 18 in Someren ingezet voor de tijdelijke opvang van maximaal 450 asielzoekers. De betrokken ondernemers hebben de faciliteiten om de opvang te ondersteunen. Dat maakt de locatie geschikt voor tijdelijke opvang van vluchtelingen in wooneenheden.
Zodra de inrichting van de locatie gereed is worden asielzoekers opgevangen aan de Hoof 24 in Someren. Volgens planning is dat vanaf 5 mei 2025. De opvang duurt van 5 mei 2025 tot uiterlijk 1 februari 2026. Op 3 mei 2025 vindt er van 14.00 tot 17.00 uur een open dag plaats.
Er worden maximaal 180 asielzoekers in Someren opgevangen.
De gemeente vindt het belangrijk dat opvang plaatsvindt volgens haar eigen voorwaarden. Door 180 opvangplekken te bieden kan de gemeente garanderen dat er 24/7 beveiliging en locatiemanagement aanwezig is zonder dat het de gemeente geld kost.
Het gaat hier om tijdelijke gemeentelijke opvang en dat betekent dat dit tijdelijke opvang is. Naar verwachting is de locatie aan de Hoof 24 in Someren op 1 mei 2025 ingericht. De asielzoekers blijven tot uiterlijk 1 februari 2026.
Het college besloot dat de opvang open blijft tot uiterlijk 1 februari 2026. Bij het beëindigen van de opvang, stromen de asielzoekers door naar een andere opvanglocatie in Nederland of naar een asielzoekerscentrum.
De asielzoekers die in Someren worden opgevangen, verlaten bij het beëindigen van de opvang onze gemeente op 1 februari 2026. Dan stromen zij door naar een andere opvanglocatie in Nederland of naar een asielzoekerscentrum. Asielzoekers die uiteindelijk asiel (verblijfsvergunning) in Nederland krijgen, worden vergunninghouder/statushouder. Tot zij gaan wonen in de aan hen gekoppelde gemeente in Nederland, verblijven zij in een asielzoekerscentrum of opvang. De asielzoekers maken dus geen aanspraak op huurwoningen in de gemeente Someren.
Alles wat de vluchtelingen nodig hebben, is op de opvanglocatie aanwezig. Dit geldt ook voor zaken zoals medische zorg en dagbesteding. Onze eigen maatschappelijke voorzieningen belasten we niet.
Op het terrein staan woonunits, één grote tent voor eten, recreatie en dagbesteding én sanitairunits. Het bestaande pand aan de voorzijde van het perceel wordt gebruikt als kantoorruimte voor beveiliging, locatiemanagement, vluchtelingenwerk en COA.
Nee, de tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie aan de Hoof 24 is de enige locatie in de gemeente die ingericht wordt als tijdelijke opvanglocatie. Andere locaties zijn niet aan de orde. Wel verblijven er mensen uit Oekraïne in onze gemeente, zowel bij gemeentelijke opvanglocaties als bij particulieren. Meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen leest u hier:
Veel gestelde vragen over opvang Oekraïense vluchtelingen - Gemeente Someren
Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) betaalt alle kosten van de opvang van de asielzoekers. De kosten die we toch zelf maken, krijgen we terug.
Ja, op 3 mei 2025 opent de locatie haar deuren voor inwoners van de gemeente Someren. Je bent tussen 14.30 uur en 17.00 uur uur welkom om een kijkje te komen nemen en te ervaren hoe het is om te verblijven op een tijdelijke asiellocatie. De locatie wordt op 5 mei 2025 in gebruik genomen. Tijdens de open dag zijn er dus nog geen asielzoekers op de locatie. Je hoeft je voor deze open dag niet aan te melden.
Samenstelling en dagelijks leven
Het is op dit moment nog onduidelijk welke groep vluchtelingen naar Someren komt, maar het gaat zeker om een evenwichtig samengestelde groep. De groep bestaat in ieder geval niet uit alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’rs) of veilige landers. Zodra de samenstelling van de groep bekend is, volgt hier meer informatie.
Nee, er komen geen uitgeprocedeerde asielzoekers naar de gemeente Someren. Het gaat bij deze tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie om mensen die aan het begin staan van de asielprocedure. Wel zijn ze al gescreend door het COA en hebben ze een gezondheidstest gehad.
Een politieke vluchteling is niet per definitie arm. Mensen kunnen in hun eigen land een hoge opleiding hebben gevolgd en een goede baan of goed draaiend bedrijf hebben gehad. Ze kunnen niet veel bezittingen meenemen. Ze kunnen ook lang niet altijd over hun geld in het land van herkomst beschikken.
Asielzoekers krijgen geen uitkering van de gemeente. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker weekgeld (€14,87) voor kleding, toiletartikelen en andere persoonlijke uitgaven. Dit betaalt het COA. Een overzicht van de bedragen voor eet- en leefgeld vind je op de website van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
COA - Het recht op opvang | www.coa.nl
De asielzoekers die in Someren opgevangen worden, zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Het locatiemanagement legt hen onze normen en waarden, manieren en gebruiken uit. En uiteraard gelden er huisregels. Een locatiemanager is aanwezig als aanspreekpunt. Daarnaast is er 7 dagen per week, 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Zij registreren iedereen die de locatie verlaat of betreedt. De asielzoekers worden verzocht om het terrein van de opvanglocatie tussen 22.00 uur en 07.00 uur niet te verlaten.
De asielzoekers bereiden zelf hun maaltijden, wassen hun eigen kleding en maken zelf schoon. Zo hebben ze een dagritme. Ook gaan we activiteiten aanbieden. Kinderen gaan naar school. Waar mogelijk gaan de asielzoekers werken of verrichten ze vrijwilligerswerk.
Nee, de bewoners maken geen gebruik van huisartsenzorg in de gemeente of de regio. Asielzoekers ontvangen medische zorg van het COA. De medische zorg op de locatie wordt namens het COA uitgevoerd door GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers). Hiervoor zijn op de locatie ruimten ingericht. De lokale maatschappelijke voorzieningen worden door de komst van de asielzoekers niet belast.
De kinderen die op de locatie verblijven zijn leerplichtig. De gemeente gaat met scholen in gesprek om te bekijken hoe onderwijs kan worden geboden. Uitgangspunt daarbij is dat het bieden van onderwijs aan de tijdelijke bewoners van de tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie géén effect mag hebben op het reguliere onderwijs.
Ja, het COA sluit voor alle asielzoekers een WA-verzekering af. Mocht er schade zijn ontstaan dan kunt u contact leggen met de gemeente via opvang@someren.nl. De gemeente helpt u in het proces.
Veiligheid en privacy
Leefbaarheid en veiligheid hebben prioriteit bij de gemeente en politie. Dat geldt voor de hele gemeente en ook voor de (omgeving van de) opvanglocatie. Bij de tijdelijke opvang is 24 uur per dag, 7 dagen per week beveiliging aanwezig, waarvan altijd één bij de toe- en uitgang.
Klachten over overlast kunnen doorgegeven worden via de website van de gemeente of via het nog nader bekend te maken speciale telefoonnummer. Bij ernstige zaken binnen of buiten de opvanglocatie blijven de reguliere hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) dag en nacht bereikbaar. In een noodsituatie geldt uiteraard: bel 112.
Veiligheid is voor de gemeente een belangrijk onderwerp. Zowel de huidige inwoners als de vluchtelingen moeten veilig kunnen wonen in onze gemeente. Op de locatie zal daarom altijd beveiliging aanwezig zijn. Als de locatie opengaat komt er een speciaal telefoonnummer dat mensen kunnen bellen als er acute zaken spelen rondom veiligheid. Dit nummer zal 24 uur per dag bereikbaar zijn.
De direct omwonenden zijn als eerste schriftelijk of persoonlijk geïnformeerd over de tijdelijke opvang van asielzoekers aan de Hoof 24 in Someren. Op maandag 14 april 2025 is er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners in de Ruchte.
Wanneer de asielzoekers arriveren, worden ze welkom geheten en direct op de hoogte gesteld van de huis- en gedragsregels (wat kunnen ze van de gemeente verwachten en wat verwachten wij van hen als gast/ asielzoeker, zowel binnen als buiten de opvanglocatie).
De tijdelijke bewoners van de opvanglocatie zijn mensen die hun thuisland zijn ontvlucht als gevolg van oorlog en geweld en op zoek zijn naar een veilige woonplek. Zij hebben als doel om een Nederlandse verblijfsvergunning of paspoort te krijgen. Zij hebben een persoonlijk belang om zich netjes te gedragen. Zo niet, dan brengen zij hun asielprocedure in gevaar.
In de huisregels staan gedragsregels waar de asielzoekers zich aan moeten houden. Zo staat er bijvoorbeeld dat de asielzoekers geen alcohol mogen nuttigen en worden ze verzocht om de opvanglocatie tussen 22.00 en 07.00 uur niet te verlaten.
Houden mensen zich niet aan de afspraken, dan kan hen de toegang tot de tijdelijke opvanglocatie worden geweigerd. Deze mensen worden teruggestuurd naar het COA. De huisregels gaan over waarschuwen bij iets kleins tot hulp van de politie vragen.
Vergunningverlening, bezwaar maken en nadeelcompensatie
De tijdelijke opvang van vluchtelingen aan de Hoof 24 in Someren past niet binnen het omgevingsplan. Dat betekent dat de gemeente tijdelijk de bestemming van de locatie moet wijzigen om opvang mogelijk te maken. Hiervoor moet de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen voor een buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA).
De gemeente gaf vooruitlopend op de vergunningverlening een gedoogbeschikking (pdf, 75 kB) af op 8 april 2025. De gemeente dient zo snel als mogelijk een aanvraag voor de benodigde vergunning in.
Op dit moment is de aanvraag nog in behandeling. De aanvraag omgevingsvergunning publiceert de gemeente zo snel als mogelijk hier.
Ja, u kunt bezwaar maken en/of een voorlopige voorziening aanvragen tegen de omgevingsvergunning die nodig is voor het realiseren van de tijdelijke gemeentelijke opvang. Tegen het gedoogbesluit kunt u geen bezwaar maken. Voor meer informatie zie bezwaar maken.
Vrijwilligerswerk en aanbieden van hulp
In verband met de privacy is bezoek aan de asielzoekers alleen op afspraak mogelijk (m.u.v. leveranciers en vrijwilligers die hier toestemming voor gekregen hebben). Wel komt er een open dag zodat inwoners de locatie kunnen bezoeken voordat de asielzoekers worden opgevangen. De datum van de open dag wordt zo snel als mogelijk bekendgemaakt via deze website.
Jazeker. We hopen dat vrijwilligers en maatschappelijke organisaties de handen uit de mouwen willen steken. Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten of taalles geven. Wilt u als vrijwilliger meehelpen, meld u dan aan via https://www.oniswelzijn.nl/oniswelzijn/vrijwilligerswerk-doen/ of neem contact op met h.boijmanns@oniswelzijn.nl.
Ook ondernemers kunnen een rol spelen. Ze kunnen zich melden via opvang@someren.nl.
Bereikbaarheid & Communicatie
De tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie is 24 uur per dag, 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar. De contactgegevens hiervan komen op deze website te staan, zodra de locatie geopend is.
Heeft u voor die tijd vragen waarvan het antwoord niet op de website te vinden is? Neem dan contact op met het projectteam tijdelijke opvang van de gemeente.
Projectteam gemeente tijdelijke gemeentelijke opvang:
Telefoon: 0493 494 888
E-mail:opvang@someren.nl
Voor het laatste nieuws kijkt u op www.someren.nl/opvang. Wanneer er nieuwe vragen komen, wordt deze lijst met vragen en antwoorden aangevuld. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar opvang@someren.nl of bel naar 0493 494 888.