Opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne, een dramatische bladzijde in de geschiedenis die heel veel onschuldige slachtoffers kent. Op de eerste plaats in het land zelf. Het menselijk leed dat hiermee gepaard gaat, blijkt onder meer uit de grote vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Dat laat niemand onberoerd, ook in Nederland niet, getuige de vele initiatieven die worden ontplooid.

  Opvang vluchtelingen door gemeenten

  Het kabinet houdt er rekening mee dat tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Daarom heeft het aan alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Deze opvang zal mogelijk geruime tijd, maanden of zelfs nog langer, duren.

  Actuele informatie vanuit de Veiligheidsregio

  Op de website van de Veiligheidsregio vindt u actuele informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

  Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland. Zonder verblijfsvergunning kunnen zij negentig dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben van de EU een speciale status gekregen waardoor zij in Nederland mogen werken.

  Opvang Oekraïense vluchtelingen in Someren

  In de gemeente Someren zijn twee opvanglocaties: Stichting De Bungalow in Lierop en groepsaccommodatie Heide Hoeve in Someren-Heide. In De Bungalow kunnen 20 vluchtelingen opgevangen worden, groepsaccommodatie Heide Hoeve biedt ruimte voor 65 vluchtelingen. 

  Naast deze gemeentelijke opvanglocaties, worden nog 24 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in diverse Somerense gastgezinnen.

  Inschrijven van Oekraïense vluchtelingen

  Vluchtelingen uit Oekraïne moeten worden ingeschreven in de gemeente waar ze verblijven. Verzorgt u op dit moment opvang van Oekraïense vluchtelingen in uw woning? Maak dan een afspraak met de gemeente zodat ze kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Bel hiervoor naar (0493) 494 888.

   Leefgeld

   Alle vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente ontvangen maandelijks leefgeld. Dit is een geldbedrag voor eten, drinken, verzorgingsproducten en kleding om het verblijf in Nederland te kunnen betalen. Senzer regelt vanaf mei 2022 de verstrekking van het leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen in Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. Met ingeschreven vluchtelingen wordt contact opgenomen over hoe zij het leefgeld kunnen krijgen.

   Ik wil helpen

   Meer informatie

   • Informatie over opvang vluchtelingen in Nederland: Website Rijksoverheid.nl 
   • RefugeeHelp: Online startpunt voor Oekraiense vluchtelingen en iedereen die zich voor hen wil inzetten
   • Rode Kruis WhatsApp-hulplijn: +31 6 48 15 80 53. Via deze hulplijn kunnen mensen in het Oekraïens, Russisch of Engels (voice)berichten versturen.
   • Hulp voor dieren uit Oekraïne

   Voorbereiden op noodsituatie

   Weet u wat u moet doen in een noodsituatie? Kijk op website Veiligheidsregio Brabant Zuidoost