Rijbewijs

Aanvragen 1e rijbewijs

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet iedereen zelf in persoon naar het gemeentehuis te komen. Maak hiervoor een afspraak via onderstaande knop. Bent u uw huidige rijbewijs kwijt of is dit gestolen, maak dan een afspraak voor het registreren van een vermissing met daarbij meteen een aanvraag voor een nieuw rijbewijs.

Meenemen

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • 1 recente pasfoto (eisen pasfoto)
  • let op: de pasfoto mag niet ouder zijn dan zes maanden. U kunt voor een pasfoto terecht bij een fotograaf

Afhalen

Iedereen moet het rijbewijs zelf aanvragen én afhalen. Na vijf werkdagen afhalen zonder afspraak.
Als u uw e-mailadres achterlaat, krijgt u bericht als uw rijbewijs klaarligt.

Aanvragen rijbewijs in het gemeentehuis

Voor het aanvragen van een rijbewijs in het gemeentehuis maakt u een afspraak.

Meenemen

 • Bij uw 1e rijbewijs of bij vermissing van uw rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs
 • Bij vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
 • 1 recente pasfoto (eisen pasfoto)
  • let op: de pasfoto mag niet ouder zijn dan zes maanden. U kunt voor een pasfoto terecht bij een fotograaf

Rijbewijs online verlengen direct bij RDW

Het is mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen via de website van de RDW (Rijksdienst voor wegverkeer). Dit is een veilige en snelle manier, u kunt het rijbewijs al na twee werkdagen ophalen in het gemeentehuis.

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven in de gemeente Someren
 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs en Nederlands reisdocument
 • Het betreft een verlenging of uitbreiding van categorieën (dus geen eerste aanvragen)
 • U heeft de DigiD-app met ID-check. (Hiervoor heeft u een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-chip nodig.)

Hoe werkt het?

U gaat met uw huidige rijbewijs naar de Primera (Postelstraat 8a, Someren). Daar laat u een pasfoto maken en zet u uw handtekening. Deze komt op het nieuwe rijbewijs te staan.

De pasfoto en handtekening worden digitaal verstuurd naar de RDW. U ontvangt vervolgens een e-mail van de RDW:

 • In deze e-mail vindt u een link naar de digitale aanvraag
 • U logt in met de DigiD-app
 • U verlengt uw rijbewijs en betaalt met iDEAL
 • U ontvangt een e-mail als uw rijbewijs klaarligt in het gemeentehuis. Meestal is dit na twee werkdagen
 • Voor het ophalen van uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. Let wel op dat u uw oude rijbewijs mee dient te nemen bij het ophalen van het nieuwe rijbewijs

Natuurlijk blijft het ook mogelijk om uw rijbewijs te verlengen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs kwijt

Hiervan moet u aangifte van vermissing doen. Dit kan online en in het gemeentehuis.

Online

U kunt via de website van de RDW online de vermissing van uw rijbewijs doorgeven. Ga hiervoor naar Rijbewijs kwijt of gestolen | RDW. U logt in met uw Digid om de vermissing door te geven. Uw rijbewijs is daardoor direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging.

In het gemeentehuis

Maak een afspraak voor aanvraag rijbewijs met vermissing. U kunt direct bij het doorgeven van de vermissing een nieuw rijbewijs aanvragen. Neem bij uw aanvraag een geldig legitimatiebewijs mee. Doe ook aangifte als u geen nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Ook hier maakt u een afspraak voor.

Medische keuring

Een medische keuring is verplicht als u 75 jaar of ouder bent, een medische beperking heeft of bij een rijbewijs voor vrachtwagen of bus. Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Vul deze digitaal in bij het CBR

Het formulier voor de Gezondheidsverklaring 75+ is ook te koop bij de gemeente. U dient hiervoor een afspraak te maken 

Heeft u problemen met uw gezondheid? Vul de verklaring dan op tijd in. Dit is nodig omdat u waarschijnlijk naar een arts of specialist wordt doorverwezen en dat kost tijd.

Spoedaanvraag

Vraag het rijbewijs vóór 12.00 uur aan, dan kunt u het de volgende werkdag afhalen. Door onvoorziene omstandigheden kan het zijn dat het document niet tijdig wordt geleverd. De gemeente is hiervoor niet aansprakelijk. 

Maak eerst een afspraak, dat kan online of bel ons via (0493) 494 888. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Afstand doen van categorieën

Wilt u uw rijbewijs laten vernieuwen, maar hoeven niet alle categorieën er op te staan? Vul dan het formulier Afstandsverklaring in en neem het mee naar de afspraak. U doet dan niet helemaal afstand van uw rijbewijs, maar geeft alleen aan dat niet alle categorieën op uw nieuwe rijbewijs hoeven te staan.

Heeft u afstand gedaan, maar wilt u de categorieën weer op het rijbewijs hebben? Dan moet u een gezondheidsverklaring invullen en eventueel een medische keuring ondergaan.

Buitenlands rijbewijs

Gaat u in Nederland wonen en u heeft u een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u nog een tijd gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang precies is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Ga naar de website van de RDW: rijden met een buitenlands rijbewijs voor meer informatie.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen. Maak hiervoor een afspraak bij gemeente Someren. Ga naar de website van de RDW: buitenlands rijbewijs omwisselen voor meer informatie.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

Kosten

ProductPrijs
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag€ 90,75
Gezondheidsverklaring€ 44,50