Nederlander worden

Wilt u Nederlander worden? En staat u bij de gemeente Someren ingeschreven? Dan kunt u mogelijk bij de gemeente de Nederlandse nationaliteit aanvragen door optie of door naturalisatie.

Nederlander worden door naturalisatie of optie

Als vreemdeling kunt u mogelijk de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dien hiervoor een verzoek bij de gemeente Someren in voor naturalisatie of optie. Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)  voor uitgebreide informatie.  

Als u Nederlander wilt worden door naturalisatie of optie, kunt u dit aanvragen bij de gemeente. Bekijk van tevoren de voorwaarden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zo bent u goed voorbereid.

Voldoet u aan de voorwaarden? Bel ons dan op (0493) 494 888 om een afspraak in te plannen. 

Wat kost het?

Kijk voor de kosten op de website van de IND

Brondocumenten

Het kan zijn dat we vragen om buitenlandse brondocumenten in te leveren (bijvoorbeeld een geboorteakte). De gemeente moet kunnen zien dat deze buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren.

Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Als dit niet zo is, laat dan de documenten eerst vertalen door een in Nederland be√ędigde vertaler. Vraag vooraf aan de gemeente of een legalisering en vertaling nodig is.