Centrumplan Someren
In mei 2021 heeft de gemeenteraad van Someren de Centrumvisie Someren aangenomen. Deze centrumvisie is in een zorgvuldig en intensief proces met allerlei betrokkenen tot stand gekomen.
Kernelementen uit de visie zijn dat het centrum een sfeervol, levendig, vitaal en onderscheidend dorpshart moet worden waar winkelen, ontmoeten, beleven en genieten centraal staan. Een place to buy, een place to meet en een place to be. Een compact centrum met het Wilhelminaplein als huiskamer van Someren (horeca en evenementenplein) en Postelstraat Noord en Zuid als winkel- en loopgebied. Ook staat een structurele verbetering van de verkeerssituatie qua routing en parkeren hoog op de agenda.
Stedenbouwkundig ontwerp
Om dit te realiseren, is de volgende stap een stedenbouwkundig plan. Daar waar de centrumvisie een met woorden omschreven visie is, is het stedenbouwkundig plan een ruimtelijke uitwerking daarvan. Het is een ontwerp van de herontwikkeling van het centrum en stelt daarmee tevens de randvoorwaarden waarbinnen het private vastgoed in het centrum zich kan ontwikkelen. Met het centrum van Someren wordt het Wilhelminaplein en de Postelstraat bedoeld, met de direct aanliggende bebouwing.
Private ruimte
Dit deel van het centrum is niet in het bezit van de gemeente, maar van andere (vastgoed)eigenaren. In het stedenbouwkundig plan beschrijven we aan welke voorwaarden nieuwe ontwikkelingen in deze ruimte moeten voldoen.
Publieke ruimte
Dit is het deel van ons centrum dat voor iedereen toegankelijk is. In de toekomst willen we hier een open, uitnodigende ruimte voor onze inwoners en bezoekers van maken. Daarom is uw mening hierover belangrijk en horen wij deze graag.
Inrichtingsplan
Momenteel wordt het Inrichtingsplan voor het openbaar gebied voorbereid. De aandacht ligt daarbij vooral op het Wilhelminaplein, de Postelstraat en de Postel. In de loop van 2024 worden hier participatietrajecten voor opgestart. Bij de inrichting van de openbare ruimte moet worden gedacht aan zaken als:
Bereikbaarheid in relatie tot parkeren
Voor zowel bezoekers en winkeliers is parkeren van groot belang. Er blijven parkeerplaatsen in de Postelstraat voor de winkeliers en bezoekers van omwonenden. Het worden er wel minder dan dat nu het geval is. Desalniettemin blijven het er genoeg. Daarnaast moet verkeer het centrum kunnen bereiken. Hiervoor worden momenteel 3 opties doorgerekend. Deze opties geven aan waar het verkeer naartoe verplaatst als de huidige inrichting verandert. Er is nog geen keuze gemaakt hoe het verkeer in de nieuwe situatie kan gaan rijden.
Beloopbaarheid van het centrum (ook voor minder validen)
Voor alle bezoekers van ons centrum moet het centrum een aangename beleving zijn. Dit geldt voor al onze inwoners en bezoekers. Dus ook voor minder valide inwoners en bezoekers. Dat vergt aanpassingen in de openbare ruimte, zodat iedereen van het nieuwe centrum kan genieten. Via een klankborgroep inclusie hebben wij hierover informatie opgehaald. Deze tips en feedback zal de begaanbaarheid van het centrum voor visueel gehandicapten, slechthorenden, rolstoelgebruikers, maar ook kinderwagens ten goede komen.
Aantrekkingskracht versus vele functies Wilhelminaplein
Van weekmarkt tot kermis en van Kennedymars tot huwelijken. Het Wilhelminaplein is onlosmakelijk verbonden aan deze evenementen. Hiervoor moet het plein beschikbaar blijven. De inrichting moet daarvoor aan vele eisen voldoen en dat wordt geen eenvoudige opgave. Belangrijk is dat het Wilhelminaplein ook aantrekkelijk is om te vertoeven op het moment dat deze evenementen er niet zijn.
Hoe is het nóg fijner winkelen in de Postelstraat
De Postelstraat is een winkelstraat en dat willen we zo houden. Dat betekent dat de winkels goed bereikbaar blijven. Zowel te voet, met de fiets als met de auto. Er moet daarmee een balans komen tussen verkeer, parkeren, lopen en groen. Als de straat in balans is, dan is het nóg fijner om te winkelen in de Postelstraat.
Meer groen in het centrum en opvang en afvoer van regenwater
Het weer in Nederland kent een grote diversiteit. Droge tijden met hoge temperaturen versus hevige regenbuien. Als gemeente hebben wij een opgaven om deze weersveranderingen enigszins het hoofd te bieden. Een belangrijk element daarin is het meer gebruik maken van de natuur door het creëren van schaduw tegen de warmte. Ook is het opvangen van water in een natuurlijke omgeving tegen de droogte steeds belangrijker geworden. Dit zal ook terugkomen in het inrichtingsplan.
Informatieavonden
Bovenstaande thema’s gaan wij na de zomervakantie met omwonenden en ondernemers van de onderstaande gebieden bespreken. Voor ieder van de hieronder beschreven gebieden wordt een aparte informatieavond georganiseerd. Dit doen wij zodat ieder gebied de aandacht krijgt die het verdient. Tijdens deze informatieavonden gaan wij in gesprek met omwonenden en ondernemers over de ontwerpfase. We hebben de volgende verdeling gemaakt:
- Wilhelminaplein;
- Postelstraat Noord (tussen Wilhelminaplein en Molenstraat – Verdonckstraat);
- Postelstraat Zuid (tussen Molenstraat – Verdonckstraat en Postel - Floreffestraat).
Controlebijeenkomsten (2025)
Met onze uitgangspunten en de opgehaalde wensen en beelden gaan wij een ontwerp maken. Begin 2025 komen wij met dit ontwerp bij omwonenden en ondernemers terug. Wederom in de hierboven genoemde verdeling. Tijdens dit moment controleren we of wij de wensen en beelden goed hebben vertaald en toegepast. Later in 2025 komt er ook nog een informatieavond voor alle inwoners van de gemeente Someren.
Achtergrondinformatie
Een centrum ontwikkelen kun je niet alleen, dat doe je samen. Overheid en centrumondernemers sloegen daarom de handen ineen. Na de zomer van 2021 is de gemeente aan de slag gegaan met het maken van de eerste schetsplannen. Dit in samenwerking met een werkgroep van private vastgoedeigenaren uit het centrum en met behulp van het stedenkundig adviesbureau Sweco. Deze eerste schetsplannen kwamen voor uit een eerder opgestelde centrumvisie. Hiervoor zijn onderzoeken gestart naar onder meer verkeer, parkeren en mogelijkheden voor woningbouw. Ook kwam er een nieuwe retailvisie voor de detailhandel. Bij dit proces zijn participatiegroepen betrokken die bestaan uit ondernemers uit de horeca en detailhandel uit het centrum. Met de reacties uit de inloopbijeenkomsten van 2022 en van de participatiegroepen wordt er verder gewerkt aan de plannen voor het centrum.
Lees meer achtergrondinformatie over de totstandkoming van de centrumvisie.