Waterdael I en II aardgasvrij-klaar in 2030
In 2050 moeten we als gemeente Someren aardgasvrij zijn. Daarom werken we de komende jaren intensief aan het verminderen van ons energieverbruik en de overstap naar schone energie. Dit doen we samen met onze inwoners, buurt voor buurt. We focussen in eerste instantie op de buurt Waterdael I en II (pdf, 824 kB) , omdat dit een relatief jonge en dus goed geïsoleerde wijk is. Hoe maken we de overstap naar schone energie? Wat gebeurt er al in de wijk? En wat kunt u zelf doen?
Waar staan we nu?
Transitievisie Warmte
In 2021 heeft de gemeenteraad de transitievisie warmte vastgesteld, waarin staat hoe de verschillende wijken en buurten in 2050 het best verwarmd kunnen worden, bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepompen. We beginnen altijd met energiebesparing voordat we overstappen naar een andere warmtebron.
Wijkuitvoeringsplan
Om de transitievisie warmte voor Waterdael I en II concreter te maken, werkt de gemeente in 2024 aan een wijkuitvoeringsplan voor Waterdael I en II. Hierin beschrijven we de acties en doelstellingen voor de komende jaren en delen we tips en inspiratie voor de bewoners. Dit plan maken we samen met inwoners en betrokken organisaties, zodat het past bij de buurt.
Uw mening telt
Vragenlijst
De Klankbordgroep Waterdael I en II, het EnergieHuis Slim Wonen en de gemeente Someren willen samen met u aan de slag om te kijken welke stappen/acties er de komende jaren gezet moeten worden om met de wijk in 2030 aardgasvrij-klaar te zijn. Om acties uit te werken die aansluiten bij Waterdael I en II en haar bewoners, is het voor ons belangrijk om te weten waar u momenteel staat met het energiezuinig maken van de woning en wat redenen voor u zijn om hier juist wel of niet mee aan de slag te gaan. U kunt op deze link klikken om de vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kost zo'n 10 minuten.
De klankbordgroep “aardgasvrij-klaar Waterdael I en II”
De klankbordgroep denkt mee over de invulling van het wijkuitvoeringsplan voor Waterdael I en II. We zien dat met onze inbreng ook echt iets wordt gedaan en dat maakt het mooi. Zo hebben we een vragenlijst ontwikkeld om een nog beter beeld krijgen van waar de wijk staat richting aardgasvrij-klaar, waar behoefte aan is en hoe dit vervolgens te vertalen naar toekomstige acties voor de wijk. Wilt u meer weten over de klankbordgroep of geheel vrijblijvend een keer aansluiten? Laat het ons weten via duurzaam@someren.nl. Er is geen specifieke kennis vereist. U bent van harte welkom!
Vriendelijke groet,
Ingrid van Mierlo
Dirk Burger
Dick van der Geest
Jan Meeuws
Ton de Kok
Informatiebijeenkomsten
In Waterdael I en II organiseren we regelmatig bijeenkomsten om u te informeren over het energiezuinig maken van uw woning en hoe u dit kunt financieren.
Informatieavond 7 februari 2024
Tijdens deze avond, met het onderwerp ‘Een aardgasvrij-klaar Waterdael I en II in 2030’, hebben ruim 60 inwoners informatie gekregen over de plannen in het kader van de Transitievisie Warmte. Bekijk de presentatie en het verslag voor meer informatie over deze avond.
Informatieavond 7 mei 2024
Deze avond was gericht op ‘Een stappenplan voor aardgasvrij-klaar wonen’. Bekijk de presentatie en het verslag voor meer informatie over deze avond.
Informatieavond 9 oktober 2024
Tijdens deze informatiebijeenkomst staat het onderwerp ‘De financiering van aardgasvrij-klaar wonen’ centraal. Tijdens de bijeenkomst bespreken we hoe u de stappen naar aardgasvrij-klaar kunt financieren. We gaan in op de volgende onderdelen:
- Welke subsidies en leningen zijn er beschikbaar voor het energiezuinig maken van uw woning?
- Welke voorwaarden zijn er verbonden aan deze subsidies en leningen?
- Een praktijkverhaal over het financieren van stappen richting aardgasvrij-klaar wonen.
Praktische informatie
- Datum: woensdag 9 oktober.
- Locatie: Basisschool De Ranonkel.
- Inloop vanaf 19.00.
- Inhoudelijke deel vanaf 19.30.
- Aansluitende borrel vanaf ongeveer 21.00. De sprekers van de avond zijn hier ook aanwezig. Er is ook een financieel adviseur aanwezig.
- Vragen? Stel ze tijdens de bijeenkomst, de borrel of voor- en achteraf door een mail te sturen naar duurzaam@someren.nl.
- U hoeft zich niet aan te melden.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom een aardgasvrij-klaar Waterdael I en II in 2030? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief “Waterdael I en II Aardgasvrij-klaar in 2030”. Ook als u niet in Waterdael woont, maar geïnteresseerd bent in de wijkgerichte aanpak naar aardgasvrij wonen, bent u van harte welkom. Vul onderstaande vragen in om u aan te melden voor de nieuwsbrief.
- Nieuwsbrief augustus 2024 (pdf, 297 kB)
- Nieuwsbrief juni 2024 (pdf, 397 kB)
- Nieuwsbrief april 2024
EnergieHuis Slim Wonen
Het Energiehuis Slim Wonen is het energieloket van onze gemeente. De energiecoaches staan klaar om onafhankelijk advies te geven over energie besparen en het verduurzamen van uw woning. Het Energiehuis Slim Wonen is actief betrokken bij het aardgasvrij-klaar maken van Waterdael I en II. Bezoek de website van Energiehuis Slim Wonen voor meer informatie, kom langs tijdens een inloopspreekuur, bezoek een informatiebijeenkomst of plan een gratis huisbezoek. Het Energiehuis Slim Wonen is ook dagelijks telefonisch bereikbaar via 0492 792 144.
Bewonersverhalen
Wilt u inspiratie opdoen bij uw buurtgenoten? Lees dan het verhaal van Dick en Anita en Leo en Elle.
Aan de slag
De volgende tools kunt u gebruiken om inzicht te krijgen in uw huis en het verduurzamen hiervan:
- Energieverbruik check. Deze tool helpt u, om inzicht te krijgen in uw energieverbruik ten opzichte van anderen: gebruikt u veel of juist weinig gas en elektriciteit?
- Woning Quickscan. Door het beantwoorden van de vragen krijgt u inzicht in de maatregelen die u zou kunnen nemen in uw woning. Daarnaast biedt deze tool u een eerste indicatie van de energiebesparing die u hiermee realiseert, en welke kosten en opbrengsten hierbij komen kijken.
- Zonnepanelen-check. Door het invullen van de vragen ontdekt u hoeveel panelen er op uw dak zouden passen, wat dit zou kosten, hoeveel stroom en geld dit oplevert en hoeveel CO2-uitstoot u kunt besparen door het plaatsen van zonnepanelen.
- Keuzehulp warmtepomp. Deze check biedt u inzicht in hoe goed uw woning geïsoleerd is en welke warmtepomp daarbij past. Ook krijgt u een grove indicatie van de bijbehorende kosten en besparingen.